rmdsz 1
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Hol a vége? Fejeket követelnek Washingtonban a charlottesville-i „terror” miatt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Két nappal a Virginiában történet szombati halálos összeütközések után Donald Trump ismét elítélte az erőszakot, és ezúttal nevén is nevezte a szélsőséges csoportokat: a Ku Klux Klant, a neonácikat és a fehér szupremistákat. Az igazságügyi miniszter pedig vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy „belső terrorista akció” végzett-e Heather Heyerrel és sebesített meg több tucat embert.


Az elnök szavai ellenére a feszültség nem csitul Amerikában. A New Yorkba visszatérő elnököt tüntetők fogadták, és több nagyvárosban is voltak megmozdulások, a szélsőjobb fogadkozik, hogy visszatér demonstrálni Charlottesville-be. Nagyvállalati vezetők – Brian Krzanich az Inteltől, Kenneth Fraizer a Mercktől és Kevin Plank az Under Armourtól – léptek ki Trump tanácsadó testületéből a „politikai klímára” hivatkozva.

A charlottesville-i tragédia fájdalmas, mély gyökerű problémát hozott felszínre: a faji kérdést. Eddig egyik elnök sem úszta meg, a konzervatívok pedig mindig elhatárolódtak a szélsőjobbtól. Nixon, Reagan, a két Bush elnök a leghatározottabban elítélte ezeket a csoportokat, és nyilvánvalóvá tette, hogy nincs helyük a Republikánus Pártban.

Ez az egyértelmű kiállás tegnapig hiányzott Trumpból. Pedig David Duke, a Ku Klux Klan mai vezetője szombaton úgy nyilatkozott, hogy ők nem tesznek mást, csak Trump ígéreteit akarják valóra váltani, és visszaszerezni az országot.

Mit mondott pontosan Trump?
A hétfői beszéd szövege
„A rasszizmus maga az ördög. És azok, akik ennek nevében erőszakot követnek el, bűnözők és gengszterek, beleértve a Ku Klux Klan tagjait, neonácikat, fehér fensőbbrendűséget hirdetőket, és más gyűlöletkeltő csoportokat, ezek visszataszítóak” – fogalmazott az elnök az amerikai televíziókban élőben közvetített beszédben. Leszögezte: „azok, akik a vakhit nevében erőszakot követnek el, Amerika lényegét támadják”. Hangsúlyozta azt is, hogy „nem számít a bőrünk színe, mindenkire ugyanazok a  törvények érvényesek”.

A faji feszültség mindig is megvolt Amerikában, szélsőséges csoportok is működtek, de mindig csak az „árnyékban”. Trump elnöksége azonban kétségtelenül önbizalmat adott nekik: alig pár héttel Donald Trump megválasztása után a szélsőjobb mozgalom Washingtonban ülésezett, vezetőjük, Richard Spencer náci karlendítéssel köszöntötte a megjelenteket, és azt mondta: „Hail Trump, hail our people, hail victory!” („Üdvözlet Trumpnak, üdvözlet népünknek, üdvözlet a győzelemnek!” – videó lent)

 

 

Kik tartoznak ezekbe a csoportokba? Vajon mind torz lelkű, fajgyűlölő, dühös fehérek, akik a kisebbségekben látják minden baj okát? J. D. Vance, aki bestseller memoárjában, a Mucsai elégiában a lecsúszott fehér kultúrát vizsgálja, meglepő dolgot állít: „Becsaphatjuk és megnyugtathatjuk magunkat azzal, ha az öklöző, vicsorgó bugrisok sztereotípiáját használjuk, amikor a fehér nacionalistákról beszélünk. Az igazság azonban az, hogy középosztályból jövő, iskolázott emberekről van szó, akik mindenek ellenére vonzódnak ezekhez az eszmékhez. Meghökkentő, de ez a szomorú igazság.”

Az elnök tanácsadói között is akad, akit hírbe hoznak a szélsőjobb támogatásával: az elnök főstratégája, Steve Bannon, aki korábban az alt-right legfontosabb fórumának, a Breitbart Newsnak volt vezetője. Ott volt szerkesztő Gorka Sebestyén is, akit Bannon vitt a Fehér Házba. Demokrata politikusok, értelmiségiek, a liberális média követeli mindkettőjük lemondatását. Érdekes, hogy Rupert Murdoch médiamogul, a jobboldali Trump-támogató Fox tévécsatorna és a Wall Street Journal tulajdonosa is azt szeretné, ha Bannontól megszabadulna az elnök.

És hogy mi lesz mindebből? A Bannonnal kapcsolatos aggodalmak részben jogosak, de a támadások túlzásba vitele, a Trump szavain való állandó lovaglás ismét visszaüthet. Több mint valószínű, hogy az elnök dafke nem változtat semmit a csapatán.

 

Belső terrorizmus?

Domestic Terrorism, belső („belföldi”) terrorizmus – sokan így nevezik Amerikában, hogy az ohiói fiatalember, James Alex Fields iszlamistáktól látott módszerrel hajtott a tömegbe szombaton. A kifejezést először Jeff Sessions igazságügyminiszter használta. Mások gyűlölet-bűncselekménynek nevezik, a terminológiai vitáról itt lehet olvasni.

(valasz.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek