k rmdsz
2024. április 27., szombat Zita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Hollósy Ház 2014 - visszatekintő

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Habár már jócskán eltelt fél hónap a januárból, talán még mindig nem késő visszatekinteni a mögöttünk álló évre, arra, hogy milyen rendezvényeink, programjaink voltak.


A 2014-es évet egy cserkésztoborzóval kezdtük, melyen a Nagybányai Teleki Magyar Ház cserkészcsapatának vezetője és néhány tagja egy négy órás bemutatót tartott a cserkészetről. Azt követően február 22-én  farsangi táncházat szerveztünk, melyen kicsik és nagyok egyaránt résztvettek.

Márciusban aztán beindultak a rendszeres cserkészfoglalkozások. Áprilisban húsvéti tojásfestést tartottunk, majd húsvéthétfőn locsolóbált szervezett a SZIGET Táncegyüttes.

Májusban két rendezvényre is sor került. 11-én Sebestyén István Budapesten élő bukovinai székely pajzán mesedélutánján vettünk részt, 31-én pedig Belloni kolozsvári bűvész tartott lélegzetelállító bemutatót. A cserkészfoglalkozások nyáron is heti rendszerességgel folytatódtak, augusztus 4-15. között pedig sor került két hetes nyári táborunkra, melyen az iskolás és óvodás gyermekek néptáncot tanultak és kézműveskedtek. Cserkészeink résztvettek cserkésztáborban is Nagybánya mellett.

Szeptember 21-én a SZIGET Táncegyüttes bemutatta a szatmári koreográfiáját a Főtér Fesztiválnak nevezett Nagybányai Magyar Napokon. Októberben nagy sikerű szüreti táncházat tartottunk, a résztvevők frissen préselt mustot kóstolhattak. Októberben beindult heti rendszerességgel a furulya kör. Szintén októberben tette le ünnepélyes fogadalmát Koltón a Hollósy Simon Cserkészcsapat. Ugyanebben a hónapban a SZIGET Táncegyüttes fellépett a Leöwey Klára Elméleti Líceum gólyabálján. Decemberben a furulya kör rövid előadást tartott a magyar iskola Mikulás bálján. Szintén decemberben  tartottuk meg a karácsonyi táncházunkat, melyen a cserkészek népi betlehemest mutattak be. Ugyanekkor zajlott a papírgyűjtési akciónk is. Karácsonykor a furulya körbe járó gyermekek felléptek a római katolikus és a református templomok karácsonyi ünnepi műsorában.

Programjainkra zömében a Leöwey Klára Elméleti Líceum diákjai jönnek el, de több román iskolába és óvodába járó magyar gyermek is rendszeresen résztvesz a rendezvényeinken. Ugyanakkor több szülő és nagyszülő is bekapcsolódik az eseményeinkbe.

Tavaly elkezdtük a Hollósy könyvtár rendszerezését, melyhez segítséget nyújtott néhány lelkes cserkész.

Szintén tavaly egy budapesti cég támogatásával megújult a ház irodája.

Mindezek a rendezvények nem jöhettek volna létre szakértőink és önkénteseink nélkül:

Cserkészet: Keresztes Annamária, Magyar Károly

Kézműves foglalkozások: Kassay Beáta, Iuhos Emese, Sarkady Lajos

Néptánc, táncház: Turi Zsófia, Lovász Dénes

Furulya: Székely János

Zene: Várady Ilona

A 2015-ös évet könyvbemutatóval kezdtük január 11-én, a Simonchich Incze Kulturális Egyesület kiadásában egy kiadvány jelent meg a máramarosszigeti Kultúrpalotáról. Január 17-én megünnepeltük a Magyar Kultúra Napját.

Köszönjük szépen mindazoknak, akik népszerűsítették és támogatták rendezvényeinket, és persze  mindazoknak, akik résztvettek az eseményeinken. Idén is törekszünk arra, hogy tartalmas és minőségi programokat nyújtsunk gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Zahoránszky Brigitta

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek