no
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Johannis új korszakot akar a romániai demokráciában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A rendszerváltozás óta eltelt negyed évszázad átmeneti korszaka, az intézményépítés és kísérletezés időszaka után a román demokrácia új korszakába kell lépni – jelentette ki szerdán Klaus Johannis román elnök, miután a választási reformról konzultált a parlamenti pártokkal Bukarestben.


Az államfő közölte: abban állapodott meg a parlamenti pártokkal, hogy a jövő héten kezdődő tavaszi ülésszak végéig a parlament kidolgozza és megszavazza az új – helyhatósági és parlamenti – választási törvényeket, illetve új párttörvényt és pártfinanszírozási törvényt fogad el.

Johannis nem közölt részleteket arról, sikerült-e az említett jogszabályok elvi kérdéseiben konszenzust kialakítani, csak annyit mondott: úgy fogják „átszabni a rendszert”, hogy növekedjék a polgárok bizalma a demokratikus intézmények iránt.

Rámutatott: konzultációi azt célozták, hogy egy tartós jogszabályi keret szülessen, amely nemcsak a képviselet legitimitását, hanem hatékonyságát is biztosítja. „Tartós intézményekre, olyan törvényekre van szükség, amelyek túlélik a választási ciklusokat” – magyarázta az elnök.

Kifejtette: fontos elv a részvétel, de nemcsak a külföldön élők számára kell lehetővé tenni, hogy élhessenek választójogukkal. A választási törvények mellett olyan párttörvényre is szükség van, amely a polgárokat a közügyekben való részvételre bátorítja.

Úgy vélekedett, az embereket csak úgy lehet közelebb hozni a politikához, ha átláthatóvá válik a pártok működése, és elszámolnak finanszírozásukkal.

Az elnök szerint a konzultáció során minden párt késznek mutatkozott arra, hogy felgyorsítsák a meggyanúsított képviselők és szenátorok kiadását az igazságszolgáltatásnak. Johannis úgy vélte, semmi akadálya annak, hogy a parlament már a közeljövőben egyszerűsítse az erre vonatkozó szabályozást.

Mint mondta: ez fontos jelzés lehet Brüsszel felé is, miután az Európai Bizottság szerdán közzétett jelentése elmarasztalta a bukaresti parlamentet, amiért – a mentesség feloldásához való hozzájárulás elutasításával vagy annak megtagadásával – akadályozza a korrupcióval gyanúsított politikusok felelősségre vonását.

Romániában 2016 nyarán rendeznek önkormányzati, őszén pedig parlamenti választást: az új választási törvényeket legalább egy évvel a voksolás előtt hatályba akarják léptetni.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek