no
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kelemen: partner leszek a nőkkel szembeni előítéletek felszámolásában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Küldöttgyűlést tartott Kolozsváron az RMDSZ Nőszervezete, amelyen az elmúlt félév történéseit és a választásokat értékelték ki.


Biró Rozália, a Nőszervezet elnöke köszöntő beszédét követően Kelemen Hunor szövetségi elnök tartott beszédet. Köszönetet mondott azoknak, akik az elmúlt időszakban szerepet vállaltak a választásokban, akár jelöltként, akár más módon hozzájárulva az RMDSZ munkájához. 

Elmondta, tagadhatatlan, hogy léteznek a politikai pályára vállalkozó nőkkel szembeni előítéletek. "Nehéz azt a férfitársadalomban kialakult falat áttörni, ami évszázadokon keresztül alakult ki, de ahol erőteljesen léptek fel a nők, ott inkább elfogadták őket. Általuk bebizonyosodott, hogy igenis, van helyük a nőknek a politikai pályán" - mondta. 

Beszámolt arról, hogy a június 5-i választásokat követően milyen tisztségeket szerzett meg az RMDSZ. Elmondta, 196 polgármesteri tisztséget szerzett a szövetség. Külön kiemelte Brassót - mind a város, mind a megye nagyon jól szerepelt a választásokon, az ottani szervezet hatékonyan tudta mozgósítani az embereket. Sikerül kialkudni a megyeszékhelyen egy alpolgármesteri tisztséget, amit legalább egy évszázada nem töltött be magyar ember. A megyei tanácsban is van alelnök, ráadásul nő - mondta Kelemen. 


Nők és politika 

Kelemen elmondta, több női tanácsos van, mint eddig, de ha az arányokat nézzük, már nem olyan biztató a kép. Hozzátette, partner lesz abban, hogy a nőkkel szembeni rossz mentalitás megváltozzon. "Közös feladat, hogy ezen a beidegződésen változtassunk" - mondta. 

A Brexit is szóba került 

Kelemen szerint eleve rossz döntés volt egy olyan népszavazást kiprovokálni, amelynek borítékolható volt az eredménye a 2008-2009-es gazdasági válság miatt. A populizmus nyert, ennek eredményeként hozták meg a britek azt a döntést, hogy kilépnek az EU-ból. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a britek kilépését követően komoly reform végrehajtása várható az Európai Unióban. Együtt kell tovább menni, hiszen külön-külön egyik állam sem boldogulna akkor, amikor a globális versenyben kell eredményeket felmutatni, sem Kínával, sem Oroszországgal, sem az Egyesült Államokkal szemben.

"Az EU egy sikeres konstrukció, a korrekciókat végre kell hajtani, és úgy kell felkészülni erre a reformra, hogy nekünk is legyen szavunk a folyamat alakításában" - mondta Kelemen. Hozzátette, Romániának 2019-ben kellett volna átvennie az EU elnökségét, most a britek kilépésével, akik megelőztek volna az elnöklési sorrendben, egy fél évvel korábban fogja átvenni azt, amely akkora kihívás, amelyre az ország jelenleg nincs felkészülve. 

"A mi szempontunkból az lenne a jó, ha az RMDSZ ott lenne, amikor ezt a fél éves elnökséget Románia végigviszi" - mondta az RMDSZ elnöke. 


Parlamenti választások 

Elmondta, a parlamenti képviseletben az RMDSZ áll a legrosszabbul a nemek arányának tekintetében, a felsőházban egyetlen nő tagja van a frakciónak, Biró Rozália szenátor személyében. Éppen ezért figyelmet kell fordítani arra, hogy az őszi parlamenti választásokat követően javuljon a helyzet. Elmondta, ő azt szeretné, ha az RMDSZ törvényhozói körében fele-fele arányban lennének jelen nők és férfiak, azonban ez az őszi parlamenti választásokon aligha fog megtörténni. Ugyanakkor hangsúlyozta, a nemi arány javítása nem mehet a szakértelem kárára. "Nem elég férfinak lenni és nem érteni semmihez, ugyanez igaz a nőkre is" - mondta arra utalva, hogy a parlamenti szakbizottságokban zajló munka megköveteli, hogy a törvényhozó értsen az illető területhez. 
 

Fekete Emőke, a Kolozs Megyei Tanács volt alelnöke és Horváth Anna, Kolozsvár frissen újraválasztott alpolgármestere



Az RMDSZ 18-19 képviselőre és 8-9 szenátorra számít. Kelemen értékelése szerint ha a helyhatósági választási eredmény a román pártok esetében megismételődik, akkor az RMDSZ nagyon nehéz helyzetben lesz. Feltételezhető, hogy a PSD megnyeri a választásokat, még ha nem is lesz kétharmados többsége. 

A parlamenti választásokra való felkészülés hamarosan elkezdődik, hiszen 
október 20-ig 180-190 ezer aláírást kell összegyűjteni, és addigra már a jelöltlistákat is véglegesíteni kell. 

Kelemen Hunor beszédét követően a küldöttgyűlés zártkörű kiértékelővel, valamint a szervezet tevékenységi beszámolójának, illetve a tervezett programoknak az átbeszélésével folytatódott.

transindex.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek