no
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kilenc hónap Covid19: fertőzöttségi és halálozási mutatók

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A koronavírus-járvány kitörése óta eltelt kilenc hónap adatait elemezte az Erdélystat, figyelembe véve a fertőzöttségi és halálozási mutatókat korosztályok, régiók és megyék szerint.


A 2020. február 26. és november 14. közötti statisztikák szerint a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött romániai lakosok ismert száma 352 423 volt, ami a rezidens lakosság 1,8%-át tette ki. A fővárost követően a leginkább érintett megyék többsége erdélyi: Brassó, Szeben, Fehér, Kolozs, Szilágy, Ilfov, Temes, Prahova és Arad megyékben haladta meg az ismert fertőzöttek száma a lakosság 2%-át.

Korcsoportok szerint a legtöbb pozitív tesztet a 30 és az 59 év közötti, aktív korosztályok esetében regisztrálták. A kiskorúak esetében nagyon alacsony, a 60 év felettiek körében pedig átlagos a fertőzöttségi arány. Nagy valószínűséggel a különbségek hátterében az eltérő tesztelési gyakoriság áll: a betegségen alapvetően tünetmentesen áteső gyerekek, fiatalok kisebb mértékben végeznek Covid-tesztet, míg az aktív korosztály (saját vagy munkaadói kérésre) nagyobb arányban.

A halálozási mutatók korosztályonkénti eltérése nagyon jelentős. Az életkor növekedésével egyenes arányban nő a halálozási arány. Míg a kiskorúak esetében ez 0,001 ezrelék (5 elhunytat regisztráltak 2020. november 14-ig), a 20–29 évesek körében 0,02‰, a 30–39 évesek körében 0,04‰, a 40–49 éves körében 0,13‰, az 50–59 évesek körében 0,39‰, a 60–69 évesek körében 0,92‰, a 70–79 évesek körében pedig 1,80‰. A leginkább érintettek a 80 év felettiek, az ebbe a korcsoportba tartozók 2,46‰-e hunyt el Covidban (vagy Coviddal), azaz minden 405. idős lakosra jut egy koronavírus-halálozás.

Az elhalálozások több mint fele a 70 év feletti személyek körében volt regisztrálva, ez Székelyföldön eléri a kétharmados arányt. Az elhunytak 37%-a az 50–69-es korosztályba tartozik, ez alapvetően a Partiumban átlag feletti Erdélyen belül (40%). A Covid-halálozások mintegy 6%-át teszik ki az ötven év alattiak, jelentősebb arányok Közép-Erdélyben (8,2%) és a Bánságban (7,1%) vannak a jelenlegi adatok szerint.

Érdekes módon a halálozási mutatók nincsenek összefüggésben a fertőzöttségi mutatókkal. Például a fővárosban alacsony az érintettség, a magas fertőzöttségi arány (2,7%) ellenére a lakosságra vetített halálozási arány 0,36‰. Erdélyen belül leginkább a dél-erdélyi régió érintett, Szeben, Brassó és Hunyad megyében is 0,6‰ feletti a Covid-halálozások aránya a rezidens lakossághoz viszonyítva. A bánsági megyék közül Arad (0,82‰) és Krassó-Szörény (0,72‰) érintett, Temesben bár magas a fertőzöttségi ráta, viszonylag alacsony a halálozási arány (0,45‰). Ez hasonló mértékű a két székelyföldi megyében is, Hargitában 0,48‰, Kovásznában pedig 0,40‰.

A Partiumban Szilágy és Bihar nagyon hasonló halálozási aránnyal bír, a rezidens lakosság 0,5‰-e hunyt el a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben a járvány kitörése és 2020. november 14. között. Szatmár megye országos viszonylatban is jól áll, a halálozási arány csupán 0,15‰ jelenleg. Közép-Erdélyben is kedvező a helyzet, alapvetően Kolozs megyében, itt a magas fertőzöttségi (tesztelési) arány mellett csupán 0,11‰ a halálozási arány. Maros megyében enyhén átlag feletti, 0,58‰.

Az egyes régiók, megyék közötti eltérések a járvány terjedésén túl nagy valószínűséggel a tesztelési gyakorisággal, a lakosság általános egészségi állapotával, az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságával függhetnek össze. Erre utalnak a bukaresti, Kolozs, Temes vagy akár Brassó és Szeben megyei adatok, ahol magas az ismert fertőzöttek aránya, viszont a halálozási ráták viszonylag alacsonyak.

Az elemzés röviden kitér arra is, hogy a járvány közvetett hatásai miként érinthetik majd a demográfiai trendeket. Bár a Covid-halálozások mintegy 3-4%-át teszik ki az április és augusztus közötti országos összhalálozásnak, ez a járvány terjedésével tovább nőhet. Az is valószínűsíthető, hogy az idei évben a halálozások száma a korábbi évek trendjeinél nagyobb arányban fog növekedni, április és augusztus között mintegy 5%-os halálozási többlet volt Romániában az előzetes statisztikai adatok szerint.

Az is egyértelmű, hogy a halálozási többlet nem írható (majd) közvetlenül a koronavírus számlájára, a statisztikákban kimutatható „halálozási felesleg” jelentősen meghaladja a Covid-halálozásokat. Ebben a megközelítésben a járvány közvetett hatása a lakosság egészségi állapotára és a halálozások alakulására nagyobb mértékű lehet, mint a Covid19 betegség. Ezt jól érzékelteti az egészségügyi rendszer igénybevételének alakulása az idei évben, a kórházi kiutalások (alapvetően a fekvőbeteg-ellátás) száma majdnem felére esett március és október között a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Az egészségügyi problémák elhanyagolása, a krónikus betegségek kezelésének megszakítása, a szűrővizsgálatok elhalasztása a népesség egészségi állapotának jelentős hanyatlásához vezethet – hívja fel a figyelmet az Erdélystat közleménye.

A teljes elemzés az Erdelystat.ro honlapon olvasható.

(erdely.ma, erdelystat.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek