no
2024. április 27., szombat Zita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kolozsvári torna Eb: Berki Krisztián ezüstérmes lólengésben

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Zárult a Kolozsvárott rendezett legnagyobb sportesemény.


A kincses város sportélete fellendülőben: a labdarúgó válogatott mérkőzések, kézi- és kosárlabda nemzetközi meccsek továbbá a karate Eb után Kolozsvár legnagyobb sporteseménye, a torna Európa-bajnokság küzdelmeire vasárnap gördült függöny. Románia hatvan éve nem adott otthont ilyen méretű rendezvénynek, 37 ország 274 sportolója (168 férfi és 108 nő) versengett az érmekért, a kolozsvári új sportcsarnokban a döntőket mintegy 7000 ember tekintette meg naponta. Az eseménysorozat az ünnepi beszédek után Ilinca és Alex Florea Románia eurovíziós dalával zárult. A házigazda Románia – veteránjait bevetve – a szerenkénti döntőkben remekelt két arany-, továbbá egy-egy ezüst- és bronzéremmel. Magyarország három éremmel zárt, a hölgyeknél abszolút bravúros teljesítménnyel egyéni összetettben elért második hellyel és ugrásban elért bronzzal. Az egyetlen keserű szájízt hagyó eset Berki Krisztián ezüstjével kapcsolatos.

Időrendi sorrendben pénteken este született meg a legnagyobb magyar bravúr Kolozsvárott: Kovács Zsófia második lett egyéni összetettben.

Az aranyérmet a brit Elissa Downie nyerte, aki a 2015-ös montpellier-i kontinensviadalon harmadik volt. A bronzérmet a francia Melanie De Jesus Dos Santos szerezte meg.

Kovács az ugrás, a felemáskorlát és a gerenda után is vezetett, de a legalacsonyabb pontszámot éppen az utolsó gyakorlatára, talajon kapta, az utolsó pillanatban pedig Downie remek teljesítménnyel megelőzte. A magyar tornász 55,432, brit riválisa pedig 55,755 ponttal zárt.

A sportág történetében magyar női versenyző Európa-bajnokságon egyéni összetettben ilyen jó eredményt még nem ért el. A magyar női versenyzők korábban két arany- és öt bronzérmet nyertek a kontinensviadalokon, ez az első ezüst.

A Magyar Olimpiai Bizottság honlapján Kovács Zsófia nagyon elégedetten nyilatkozott az eredményhirdetés után. Mint kifejtette, nagyon jó érzés, hogy a dobogó második fokára állhatott, hiszen ilyen még nem volt a magyar tornasport történetében.

„Ugrással kezdtem, azzal a produkciómmal nagyon elégedett vagyok. A korlátgyakorlatom talán tegnap egy kicsit jobb volt, de a pontszámok alapján a mai is jónak számított. Gerendán volt egy nagyobb megingásom, de annak a gyakorlatomnak is örültem, a talajgyakorlatom pedig kisebb elszökkenésekkel volt meg” – tette hozzá.

A pénteki finálé másik magyar résztvevője, Dévai Boglárka az utolsó, 24. helyen végzett.

A Romániát képviselő Ioana Crișan 51,032 ponttal a 18. helyen zárta az egyéni összetett viadal fináléját. A másik döntőbe jutott román versenyző, Olivia Câmpian a 23. helyen zárt 50,106 ponttal, miután felemáskorlát-gyakorlata közben leesett.

Eredmények (az európai szövetség honlapja szerint):

Egyéni összetett, nők: 1. Elissa Downie (Nagy-Britannia) 55,755 pont, 2. KOVÁCS ZSÓFIA 55,432, 3. Melanie de Jesus dos Santos (Franciaország) 55,065, ..., 18. IOANA CRIŞAN 51,032, ..., 23. OLIVIA CÂMPIAN 50,106, 24. DÉVAI BOGLÁRKA 49,198.Szerenkénti döntők: Drăgulescu aranyérme, Berki fájó ezüstje, Dévai bronzérme

Aranyérmet nyert talajon Marian Drăgulescu a torna Eb szerenkénti döntőjében. Ez a román csapat első aranyérme.

A 36 éves, többszörös világ- és Európa-bajnok sportoló gyakorlatát 14,500 pontra értékelték a bírók.

A dobogó második fokára az Oroszországot képviselő Dmitrij Lankin állhatott (14,466 pont), a bronzérmet pedig az izraeli Alexander Satilov (14,400 pont) nyerte.

„Ez a legértékesebb érmem, amit valaha nyertem, mert itthon, 7000 szurkoló előtt sikerült megszereznem. Európa-bajnokságon szerzett éremgyűjteményem ezzel 10 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzérem — bármikor nyithatok egy múzeumot” – nyilatkozta Drăgulescu.

Lólengésben az orosz David Beliavszki végzett az első helyen, a magyar Berki Krisztián és az örmény Harutiun Merdinian előtt.

A legnagyobb jegyet a döntőbe első helyen kerülő Berki Krisztián kapta (15,200), ám ebből a bírók 0,300 pontos, úgynevezett semleges levonást eszközöltek, mert a hatszoros Európa-bajnok nem kezdte meg gyakorlatát a szólítása után rendelkezésére álló 30 másodpercen belül. A magyar küldöttség írásban fellebbezett, mert szerintük az indítóóra és a gyakorlat idejét mérő óra nem volt szinkronban.

*

Berki Krisztián lólengésben ezüst-, Dévai Boglárka ugrásban bronzérmes lett a szerenkénti döntők szombati versenynapján.

A hatszoros Európa-bajnok Berki a selejtező után a döntőben is a 6,2-es kiinduló pontszámú gyakorlatát mutatta be. Produkciója ezúttal is remek volt, a zsűritől 15,200 pontot kapott, ezzel aranyérmet nyert volna, de mivel háromtizedes büntetéssel – úgynevezett semleges levonással – sújtották, az így kialakult 14,900 pont csak az ezüsthöz volt elég számára.

A 2012-es londoni olimpia bajnokát azért büntették meg, mert nem kezdte el harminc másodpercen belül a gyakorlatát. Mivel csupán két-három másodperccel lépte túl az előírt időhatárt, Sóvágó Lajos szövetségi kapitány szóbeli óvással élt, amit elutasítottak, de a magyar küldöttség írásban is fellebbezett a döntéssel szemben. A felvételek visszajátszása alapján biztossá vált, hogy az indítóóra és a gyakorlat idejét mérő óra nem volt szinkronban. A szervezők magyarázata szerint mindez a televízió-közvetítés miatt történt.

Berki úgy nyilatkozott, elégedett a gyakorlatával, örül az újabb éremnek, de szeretett volna nyerni. „Boldog vagyok, mert mélypontról jöttem vissza, és újra itt vagyok a dobogón, amire nem sokan képesek” – fogalmazott az UTE tornásza.

A büntetéséről elmondta, szokatlanul gyorsan szólították, és csak a gyakorlata végrehajtása után vette észre, hogy három tizedet levontak tőle időtúllépés miatt.

„Ilyen hibát még életemben nem követtem el” – mondta önkritikusan.

Berkinek pályafutása során ez a harmadik Európa-bajnoki ezüstérme. Az előző két kontinensviadalon sérülése miatt nem indult, 2013-ban és 2014-ben pedig egyformán másodikként zárt.

A nők ugrásdöntőjében a brit Ellie Downie-t harmadikként szólították, és két gyakorlatának bemutatása után átvette a vezetést. Őt követte a szombathelyi Haladás VSE 17 éves versenyzője, Dévai Boglárka, aki egészen az utolsóként szólított francia Coline Devillard produkciójáig a második volt, végül egy helyet hátracsúszott.

Ezen a szeren magyar tornásznő legutóbb 1998-ban állt dobogón kontinensviadalon. A döntő másik magyar résztvevője, Kovács Zsófia hatodikként zárt.

A szombati program folytatásában Kovács a felemáskorlát döntőjében is érdekelt volt, de volt egy komoly rontása – leesett a szerről –, így a hatodik lett.

Romániának nem voltak képviselői a női döntőkben.

Eredmények:

Férfiak:

Lólengés: 1. David Beljavszkij (Oroszország) 15,100 pont, 2. BERKI KRISZTIÁN (MAGYARORSZÁG) 14,900, 3. Harutyun Merdinyan (Örményország) 14,833.Talaj: 1. MARIAN DRĂGULESCU (ROMÁNIA) 14,500 PONT, 2. Dmitrij Lankin (Oroszország) 14,466, 3. Alexander Satilov (Izrael) 14,400.Gyűrű: 1. Eleftherios Petrounias (Görögország) 15,433 pont, 2. Courtney Tulloch (Nagy-Britannia) 15,066, 3. Igor Ragyivilov (Ukrajna) 15,033.Nők:Ugrás: 1. Coline Devillard (Franciaország) 14,466 pont, 2. Ellie Downie (Nagy-Britannia) 14,350, 3. DÉVAI BOGLÁRKA (MAGYARORSZÁG) 14,316, ..., 6. KOVÁCS ZSÓFIA (MAGYARORSZÁG) 14,199Felemáskorlát: 1. Nina Derwael (Belgium) 14,633, 2. Jelena Jeremina (Oroszország) 14,300, 3. Ellie Downie (Nagy-Britannia) és Elisabeth Seitz (Németország) 14,133, …, 6. Kovács Zsófia 13,100.A második óvást is elutasították Berki ügyében

A magyar küldöttség második óvását is elutasították szombaton a tornászok Kolozsváron zajló Európa-bajnokságán, így Berki Krisztián lólengésben szerzett ezüstérme véglegessé vált.

A szakszövetség beszámolója szerint a háromtizedes büntetést a magyar delegáció ezt nem hagyta annyiban, mert a zöld jelzés – amikor az orosz vezetőbíró elindította az órát – és a szólítás között 7-10 másodperc telt el, így Berkinek a szokásos harminc másodperc helyett kevesebb ideje maradt a gyakorlat elkezdésére.

Sóvágó Lajos szövetségi kapitány szerint a szervezők hibáztak, hiszen nem hangolták össze a hangosbemondót és az óra indítását. Az orosz vezetőbíró arra hivatkozott, azért nem engedte a hangos szólítást, mert – állítása szerint – a nemzetközi televízió-közvetítés miatt erre nem kapott jelzést. Ilyen a kolozsvári Európa-bajnokságon eddig csak Berkinél fordult elő.

A magyarok első – szóbeli – óvását elutasították arra hivatkozva, hogy nem a szólítást, hanem a vizuális zöld jelzést kell figyelni. A küldöttség ezek után írásban is beadta az óvást, amelyet – jóval az eredményhirdetés után – szintén elutasítottak.

„Most, hogy itt lóg az ezüstérem a nyakamban, érzem egy kicsit, hogy nem vagyok igazán boldog. Az egyik szemem sír, hogy nem aranyérmem van, de a másik nevet, mert tudom, hogy az enyém volt a legjobb gyakorlat. A feleségem fogalmazta meg jól, csak ilyen módon tudtak megverni” – nyilatkozta Berki Krisztián.

Mint elmesélte, szinte mindenki gratulált neki, és azt mondta, az övé volt a legjobb gyakorlat.

„Az volt a célunk, hogy két hibátlan gyakorlatom legyen az Európa-bajnokságon, és ez összejött. Huszonnyolc éve tornázom, egyszer sem léptem túl az időt. Persze, túléljük ezt is” – tette hozzá.

Magyar Zoltán, a magyar szövetség elnöke hangsúlyozta: valóban előbb indították az órát, de a tornászoknak fél szemmel mindig figyelniük kell az időt.

„Nagyon sajnálom, mert kiváló gyakorlata volt Krisztiánnak, az egyik kezünkben ott volt az aranyérem, a másikkal viszont elengedtük” – vélekedett a sportvezető.

Altorjai Sándor csapatvezető azt mondta, egyelőre nem tudják, hogy továbblépnek-e az ügyben.

Román éremeső a zárónapon

Ezüstérmet nyert vasárnap ugrásban Marian Drăgulescu a szerenkénti döntőben. Az aranyérmet az orosz Artur Dalalojan nyerte, a bronz az ukrán Oleg Vernyajevnek jutott.

Két román lány gerendán remekelt: Cătălina Ponor Európa-bajnok lett, Larisa Iordache bronzérmes ugyanezen a szeren a Kolozsváron zajló torna Európa-bajnokság szerenkénti döntőjében. Az ezüstérmet a holland Eythora Thorsdottir szerezte meg.

Kovács Zsófia hatodik lett szintén gerendán a vasárnapi versenynapon. A Dunaferr SE 17 éves tornásza tartalékból lépett előre, eredetileg nem jutott a szer döntőjébe.

Eredmények:

Férfiak:Ugrás: 1. Artur Dalalojan (Oroszország) 14,933 pont, 2. MARIAN DRĂGULESCU (ROMÁNIA) 14,733, 3. Oleg Vernyajev (Ukrajna) 14,649.Korlát: 1. Oleg Vernyajev (Ukrajna) 15,466 pont, 2. Lukas Dauser (Németország) 15,366, 3. Nyikita Nagornyij (Oroszország) 15,266.Nyújtó: 1. Pablo Brägger (Svájc) 14,933 pont, 2. Oliver Hegi (Svájc) 14,500, 3. David Beljavszkij (Oroszország) 14,366.Nők:Gerenda: 1. CĂTĂLINA PONOR (ROMÁNIA) 14,566 PONT, 2. Eythora Thorsdottir (Hollandia) 14,066, 3. LARISA IORDACHE (ROMÁNIA) 13,966, ..., 6. KOVÁCS ZSÓFIA 13,133.   

Talaj: 1. Angyelina Melnyikova (Oroszország) 14,100 pont, 2. Ellie Downie (Nagy-Britannia) 14,066, 3. Eythora Thorsdottir (Hollandia) 13,700.

(szabadsag.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek