rmdsz 1
2024. május 08., szerda Mihály napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Magyar királyi síremlékeket alakítottak ki a váradi várban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Lassan a végéhez közeledik a nagyváradi vár fejedelmi palotája udvarának felújítása, amelynek leglátványosabb eleme az egykor a várban állt székesegyházban eltemetett két magyar király síremléke.


Az udvaron a várost alapító Szent László király, valamint Luxemburgi Zsigmond magyar király és német–római császár fehér márványból készült síremléke kapott helyet, azon a helyen, ahol a katedrálisban örök nyugalomra helyezték őket. A síremlékeken az uralkodók arcképe mellett latinul nevüket és címeiket is feltüntették.

A felújított udvaron eltérő színű kövekből kirakták az egykori székesegyház alaprajzát is, illetve egyes helyszíneken kaviccsal burkolták a talajt, hogy folytatódhassanak a régészeti kutatások. Mint ismeretes, Székesfehérvár után – ahol hasonló módon jelölték meg az egykori királysírok helyét – Nagyváradon temették el a legtöbb magyar uralkodót. Szent László és Luxemburgi Zsigmond mellett utóbbi feleségét, Mária királynőt is itt helyezték örök nyugalomra, és itt nyugszik Beatrix, Károly Róbert király felesége is.

A dokumentumokkal is bizonyítható királysírok mellett egyes történészek szerint másik három magyar király holttestét is Nagyváradon temették el, a premontrei rendet itt megtelepítő II. Istvánt, illetve a Bihar megyei Körösszegen meggyilkolt IV. Lászlót, de egyes vélemények szerint mielőtt Egerbe szállították volna, II. András is itt aludta örök álmát.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek