no
2024. április 27., szombat Zita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Nagybányán tartották a hétvégén a Magyar Nyelv Napjait

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A nagybányai Németh László Elméleti Líceum adott otthont a hétvégén az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) által szervezett vándorrendezvénynek, a Magyar Nyelv Napjainak.


Az anyanyelv őrzése, ápolása a célja az évente megszervezett ünnepségnek, amelynek mottója idén Németh László-idézet volt: „a magyar nyelv titkos súlypontja a régiségben és a régiséget őrző népnyelvben van."

A rendezvény keretében tartották a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő (KAV) országos döntőjét: a diákok alternatív, játékos feladatokon keresztül közelíthették meg a nyelvőrzést.

Az AESZ, a Napsugár gyermeklap és a nagybányai magyar iskola által szervezett három napos rendezvényen szakmai konferenciát is tartottak. A KAV-on két korcsoport: negyedikesek, illetve 5-8 osztályosok versenyeztek: kreatív, játékos anyanyelvi feladatokat kellett megoldaniuk.

Zsigmond Emese, a Napsugár lap főszerkesztője megkeresésünkre elmondta, 3 fős csapatok vettek részt a vetélkedőn, 16 negyedikes csapat, valamint 12 csapat a nagyobb korosztályból, a gyerekek összesen tíz megyéből, 13 településről érkeztek. „Arányaiban nagyjából kiegyensúlyozott volt a tömbmagyar és szórványvidékekről érkező diákok száma, és ez az eredményekre is érvényes.

Az idei téma a negyedikesek számára a nagybányai festőiskola volt, egyfajta keretjátékként Színek, képek, festmények címmel. Ezekhez kötődtek a feladatok: megteremtettük a hangulatot sok vetített képpel, zenével, a város környéki gyönyörű tájjal. A feladatok arra összpontosítottak, hogy a színek, képek, szóképek hogyan jelennek meg a nyelvben" – részletezte Zsigmond Emese. Hozzátette, a nagyoknál Szómúzeum volt a téma, főleg a régi kifejezések ismeretéről adtak számot a diákok, az is szerepelt a feladatokban, hogy miként élnek ma az archaikusabb szóváltozatok, mi maradt meg a mai nyelvben, mit helyettesített mással a nyelv.

Az 5-8 osztályosok versenyét a marosvásárhelyi Rebreanu iskola csapata, a kicsikét a kolozsvári Apáczai Csere János csapata nyerte.

A szakmai konferencián a kísérő pedagógusok, szakmabeliek, a magyarországi Anyanyelvápolók Szövetségének képviselői vettek részt. A Magyar Nyelv Napjai minden évben az anyanyelv értékeit, őrzését célozzák, mindig van választott téma, amely idén Nagybányához kötődött. A Máramaros megyei Szinérváralján született, a 16. században élt Sylvester János humanista tudósról, bibliafordítóról Péntek János nyelvészprofesszor tartott előadást, a szintén a Máramaros megyei Alsó-Misztótfaluban született Misztótfalusi Kis Miklós (1650-1702) nyomdászról, betűmetszőről két előadás is elhangzott.

Turzai Melánia, a nagyenyedi kollégium aligazgatója Misztótfalusinak a Nagyenyedhez fűződő viszonyáról értekezett, a másik előadást Ecsedi Árpád koltói református lelkész tartotta, aki a Nagy Scholától az Aranyos Bibliáig című értekezés keretében beszélt Misztótfalusiról.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek