Nagybányán tartották a hétvégén a Magyar Nyelv Napjait

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A nagybányai Németh László Elméleti Líceum adott otthont a hétvégén az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) által szervezett vándorrendezvénynek, a Magyar Nyelv Napjainak.


Az anyanyelv őrzése, ápolása a célja az évente megszervezett ünnepségnek, amelynek mottója idén Németh László-idézet volt: „a magyar nyelv titkos súlypontja a régiségben és a régiséget őrző népnyelvben van."

A rendezvény keretében tartották a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő (KAV) országos döntőjét: a diákok alternatív, játékos feladatokon keresztül közelíthették meg a nyelvőrzést.

Az AESZ, a Napsugár gyermeklap és a nagybányai magyar iskola által szervezett három napos rendezvényen szakmai konferenciát is tartottak. A KAV-on két korcsoport: negyedikesek, illetve 5-8 osztályosok versenyeztek: kreatív, játékos anyanyelvi feladatokat kellett megoldaniuk.

Zsigmond Emese, a Napsugár lap főszerkesztője megkeresésünkre elmondta, 3 fős csapatok vettek részt a vetélkedőn, 16 negyedikes csapat, valamint 12 csapat a nagyobb korosztályból, a gyerekek összesen tíz megyéből, 13 településről érkeztek. „Arányaiban nagyjából kiegyensúlyozott volt a tömbmagyar és szórványvidékekről érkező diákok száma, és ez az eredményekre is érvényes.

Az idei téma a negyedikesek számára a nagybányai festőiskola volt, egyfajta keretjátékként Színek, képek, festmények címmel. Ezekhez kötődtek a feladatok: megteremtettük a hangulatot sok vetített képpel, zenével, a város környéki gyönyörű tájjal. A feladatok arra összpontosítottak, hogy a színek, képek, szóképek hogyan jelennek meg a nyelvben" – részletezte Zsigmond Emese. Hozzátette, a nagyoknál Szómúzeum volt a téma, főleg a régi kifejezések ismeretéről adtak számot a diákok, az is szerepelt a feladatokban, hogy miként élnek ma az archaikusabb szóváltozatok, mi maradt meg a mai nyelvben, mit helyettesített mással a nyelv.

Az 5-8 osztályosok versenyét a marosvásárhelyi Rebreanu iskola csapata, a kicsikét a kolozsvári Apáczai Csere János csapata nyerte.

A szakmai konferencián a kísérő pedagógusok, szakmabeliek, a magyarországi Anyanyelvápolók Szövetségének képviselői vettek részt. A Magyar Nyelv Napjai minden évben az anyanyelv értékeit, őrzését célozzák, mindig van választott téma, amely idén Nagybányához kötődött. A Máramaros megyei Szinérváralján született, a 16. században élt Sylvester János humanista tudósról, bibliafordítóról Péntek János nyelvészprofesszor tartott előadást, a szintén a Máramaros megyei Alsó-Misztótfaluban született Misztótfalusi Kis Miklós (1650-1702) nyomdászról, betűmetszőről két előadás is elhangzott.

Turzai Melánia, a nagyenyedi kollégium aligazgatója Misztótfalusinak a Nagyenyedhez fűződő viszonyáról értekezett, a másik előadást Ecsedi Árpád koltói református lelkész tartotta, aki a Nagy Scholától az Aranyos Bibliáig című értekezés keretében beszélt Misztótfalusiról.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6434 RON
1 dollár = 4.0320 RON
100 forint = 143.66 RON