k rmdsz
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Nepali földrengés: 3200-an haltak meg

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Meghaladta a háromezer-kétszázat a himalájai földrengés halálos áldozatainak a száma Nepálban - közölte hétfőn a nepáli belügyminisztérium egyik illetékese.


űA legfrissebb összesítések szerint 3218-an haltak meg a szombati földrengésben, és 6538-an sérültek meg Nepál területén. A fél nappal korábbi, vasárnap esti hivatalos katmandui tájékoztatás még 2430 halottról szólt. További kilencven ember halt meg a földrengésben a szomszédos Kínában és Indiában.

Akár 8 ezren is lehetnek

A hivatalosan megerősített adatok szerint a földrengés következtében a Mont Everesten elindult lavinákban 18-an lelték halálukat.  

A Himalayan Times című nepáli napilap azt írta hétfőn, hogy a földrengés áldozatainak a száma elérheti akár a nyolcezret is. Az újság a helyszínen tevékenykedő mentőcsoportok és a katasztrófa következményeinek felszámolását irányító helyi illetékesek beszámolói alapján közölte ezt a becslést. Korábbi hírek szerint 5, Nepálban tartózkodó magyar állampolgárról továbbra sincsinformáció. 

Fogy a remény

Helyszíni beszámolók szerint a mentőcsapatok és a helybéliek második napja megállás nélkül kutatnak a romok között rekedt esetleges túlélők után, de az idő előrehaladtával egyre csökken a remény az életben maradtak megtalálására. A helyi hatóságok szerint a mentésben résztvevők a végletekig kimerültek.

Szerte Nepálban falvak százai kénytelenek magukról gondoskodni, nincs sem áramszolgáltatás, sem vízellátást, és nem nyitottak ki az élelmiszerboltok sem. A helybéliek a szabad ég alatt töltötték az éjszakát, mert otthonuk vagy megsemmisült, vagy életveszélyessé vált a földrengések következtében.

Egy emberöltő óta nem volt ilyen

Az utóbbi 81 év legnagyobb erejű földrengése rázta meg szombaton Nepált. A 7,9-es erősségű mozgás a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, számos műemlék megrongálódott, a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten pedig lavinákat indított el.

origo.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek