k rmdsz
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Néptánctábor volt a Teleki Magyar Házban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Idén elõször volt néptánctábor a Házban; a rendezvény az elmúlt évek népszerû nyári programját, a kézmíves táborokat váltotta átmenetileg, több mint harminc gyermek kapcsolódott be a rendezvénybe. Szeptember elején bábos táborba várjuk a gyermekeket.


A Teleki Magyar Házban az intézmény megalapítása óta zajlanak táncházak kisebbeknek és nagyobbaknak, az utóbbi években két helyi táncházzenekar, a Gesztenyefa és a fiatal népzenészekbõl álló Berena is erõsítette hagyományõrzõ programjainkat. Állandó néptánccsoportot ugyan mindeddig nem sikerült alapítani, a nagybányai táncházasok azonban rendszeresen fellépnek az õszi magyar napokon, s két évvel ezelõtt - környékbeli fiatalokkal, táncházasokkal kiegészülve - a budapesti Polgárok Házában tartottunk hatalmas sikerû, emlékezetes elõadást. A most lezárult táborral is az volt szervezõként elsõdleges célunk, hogy az idei Fõtér Fesztiválra, valamint egy kilátásban lévõ újabb budapesti vendégfellépésre állítsunk össze táncrendet. Ugyanakkor intenzív felkészülési lehetõséget igyekeztünk biztosítsani a legügyesebb táncházas nagybányai gyermekeknek.

Kása Zsolt és Kása Melinda néptáncoktatók régi ismerõseink, több alkalommal oktattak táncházainkban. Szatmárnémetibõl érkeztek Nagybányára. A tábor egy hete alatt szinte csodát mûveltek a nyári kánikulát hõsiesen tûrõ gyermekekkel. Délelõttönként felcsíki táncok oktatása zajlott: a csárdás, cepper, hejsza, gólyás, kezes, zsidós stb. mellett népdalokat, népi játékokat is tanulhattak a táborlakók, a legények a legényest gyakorolták („a Kedves Árpiét”), a leányok pedig csujogattak. De még hogy!

Délután kézmûvességek zajlottak: bútorfestés, nemezelés, bõrözés, gyöngyszövés, barkácsolás, csigatészta-készítés stb. Nagybánya jelképét, az István-tornyot agyagból lehetett elkészíteni. Szórakozásra is bõven volt alkalom: hatalmasakat lehetett pancsolni a Ház udvarán felállított medencében, métázni lehetett a Klastromréten, vagy kirándulni a Bódi-tóhoz, persze itt is fürdéssel, vizibiciklizéssel egybekötve. A program jó hangulatát a közös ebédek is emelték. Nyári táboraink szinte elmaradhatatlan eleme, a szabad ég alatt alvás sem maradhatott el, vasárnap délben pedig ünnepélyes záróelõadás rekesztette be az egy hetes rendezvényt, a Nyári Színház nagyszínpadán...

Termékeny és jó hangulatú hetet hagytunk hát a hátunk mögött. Köszönetet mondunk a közremûködésért mindenekelõtt a két oktatónak, Zsoltnak és Melindának, a Berena Zenekar tagjainak, kézmûveseinknek, a sütivel-fagyival kedveskedõ anyukáknak, valamint mindazoknak a felnõtteknek és fiataloknak, akik segédkeztek a tábor megszervezésében és lebonyolításában, mindent megtéve annak érdekében, hogy a gyermekek jól érezzék magukat.

Végül de nem utolsósorban 2015. évi ifjúsági és hagyományõrzõ programjaink támogatójának, a Bethlen Gábor Alapnak és a Communitas Alapítványnak valamint az RMDSz-nek tartozunk köszönettel, nélkülük csak szerényebb körülmények között rendezhettük volna meg idei elsõ táborunkat. A Teleki Magyar Ház idén ugyanis két tábort kínál a fiataloknak, szeptember elején bábos táborba várjuk a gyermekeket.

Az elmúlt esztendõk nagybányai keretmesés nyári hagyományõrzõ táborait sokan ismerik; szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy rangot vívtak ki a környékbeli táborok sorában. 2005 nyarán szerveztük meg elõször, idén éppen tizenegyedszer került megszervezésre. Hogy csak a legutóbbi táborokra emlékezzünk: 2008-ban Mátyás király udvarába hívtuk az érdeklõdõket, 2009-ben a honfoglalás korát elevenítette fel Csillagösvény Kézmíves Táborunk, 2010-ben Betyártábor volt a Teleki Magyar Házban, majd az észak-amerikai indiánok világát idéztük fel Indiántáborunkban. 2012-ben Székelygóbé táborba, majd 2013-ban Csángótáborba, végül 2014-ben Vásárfia Kézmíves Táborba hívtuk a gyermekeket. Bár a hasonló táborokhoz képest talán kicsivel szigorúbbak a feltételek: több a munka, a játékos tanulás és nagyobb a fegyelem, a bányavidéki gyerekek mellett rendszeresen érkeznek Erdély más tájairól is résztvevõk a programokra.

(Kép és szöveg: TMH)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek