rmdsz 1
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

PÁRIZS - NAGYBÁNYA 1904-1914, kiállítás Budapesten

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Merész ecsetvonások és harsány színek jellemzik a XX. század eleji magyar festőművészet egyik legmeghatározóbb stílusát, melyből október 25-én Nagybánya-Párizs 1904-1914 címmel nyílik kiállítás a budapesti Virág Judit Galériában.


Az eseményen olyan művészek munkáival találkozhatunk, mint Czóbel Béla, Ziffer Sándor, Boromisza Tibor, vagy Tihanyi Lajos. A Nagybányai klasszikusok mellett a Galéria Zsolnay aukciós kiállítást is rendez október 26. és november 7. között. 

Merész ecsetvonásokkal és harsogó, lángoló színekkel sokkolták a közvéleményt azok a párizsi művészek, akik nevéhez az első jelentős modern irányzat - a fauvizmus- is köthető. Derain, Vlaminck, Manguin és Matisse új stílusának hazai elterjedésében Czóbel Béla játszotta a legnagyobb szerepet, az ő hatására többen is Párizsba utaztak és a fauve festészet elkötelezettjeivé váltak.

A Párizsban tanuló Ziffer Sándor, Tihanyi Lajos, Boromisza Tibor, Galimberti Sándor, Huszár Vilmos, valamint a Matisse tanítványok, Perlrott Csaba Vilmos, Dénes Valéria és Bornemisza Géza hamar elsajátították az új irányvonal stílusát, elismerésképpen pedig számos alkalommal szerepeltek a Függetlenek és az Őszi Szalon tárlatain.

1909-ben a neósok között szakadás következett be: kivonult Nagybányáról Iványi Grünwald Béla, magával csábítva többek között a két Matisse-tanítványt, Perlrott Csaba Vilmost és Bornemisza Gézát. A legmarkánsabb neósok közé tartozó Ziffer Sándor és Boromisza Tibor hűek maradtak Nagybányához, míg mások, Galimberti Sándor, Dénes Valéria, illetve a Párizsban letelepedett Réth Alfréd már a kubizmus eredményei felől tájékozódtak.

A Nagybánya-Párizs 1904-1914 című kiállításon többek között Tihanyi Lajos Pont St. Michael, Czóbel Béla Körhinta, Perlrott Csaba Vilmos Aktok a szabadban, valamint Ziffer Sándor Zöld szoba című alkotását tekinthetik meg a látogatók.  Számos festményt külfödi gyűjteményekből hoztak haza a tárlatra. Művészettörténeti szenzációnak számít, hogy számos festményről a restaurálás során derült ki, hogy a hátoldalán is található egy teljesen önálló mű. Nagyon kevés hasonló példát ismerünk a magyar művészettörténetben, az pedig, hogy ezek a művek a művészek legértékesebb korszakából származnak, még tovább növelik a művek értékét.  

A Nagybánya-Párizs 1904-1914 kiállítás mellett a Galéria különleges Zsolnay kerámiákkal is készül, melyeket november 8-án árvereznek el a Budapesti Kongresszusi Központ Bartók termében. A világ második Zsolnay-aukcióját  megelőző kiállításon a Zsolnay gyár legnevesebb művészeinek - mint például Mack Lajosnak, Apáti Abt Sándornak, Zsolnay Teréznek és Júliának - a munkái is megtekinthetők lesznek.

A harsány színvilágú, torzított formákkal, elrajzolásokkal is operáló nagybányai művészek képeiből álló Nagybánya-Párizs 1904-1914 című kiállítás megnyitója október 25-én lesz, a tárlat október 26. és november 18. között látogatható ingyenesen. Az aukciót megelőző Zsolnay kiállítást október 26. és november 7. között tekinthetik meg az érdeklődők, az ott kiállított remekművek pedig november 8-án, a Budapest Kongresszusi Központban kerülnek kalapács alá a Galéria által rendezett aukción.

A kiállítás egyik érdekessége, hogy a bemutatott festmények között látható négy festmény, két nagybányai magyar gyűjteményéből.

Megnyitó: 2018. október 25-én (csütörtökön) 18 órakor.

További információ: https://viragjuditgaleria.hu/hu/kiallitas/kiallitasok/

A rendezvény facebook eseménye 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek