rmdsz 1
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ponta leváltotta mindhárom székely megye prefektusát

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Victor Ponta leváltotta mindhárom székely megye prefektusát: a Kovászna megyei Marius Popicának, a Maros megyei Vasile Opreának és a Hargita megyei Petres Sándornak is csütörtöki kormányülésen adták ki az útját.


Marius Popicát Sebastian Cucu alprefektus, a Maros megyei Opreát Lucian Goga követi a tisztségben.

 

Mint korábban írtuk, Petres Sándor Jean Adrian Andrei alprefekusnak adja át tisztségét, akitől augusztusban amúgy is átvette.

A székelyföldi magyaroknak a leginkább Marius Popicával gyűlt meg a bajuk az utóbbi időben, ugyanis a Kovászna megyei prefektus valóságos hadjáratot indított a székely jelképek - székely és magyar zászló, magyar himnusz – ellen. Az ügyben Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Victor Ponta miniszterelnökkel egyeztetett hétfőn, még mielőtt a szövetség úgy döntött, hogy megszavazza a negyedik Ponta-kormányt. Akkor Kelemen Hunor úgy nyilatkozott, hogy a kormányfő megígérte, megoldást talál a kovásznai helyzet rendezésére.

Az utóbbi napokban egy növekvő tömeg gyűlt össze a sepsiszentgyörgyi prefektúra épülete előtt, és énekelte el 4-5-ször is a magyar himnuszt Marius Popicának.

 

Vasile Oprea Maros megyei prefektust a kormányzó szociáldemokraták által támogatott Lucian Goga váltja. Az RMDSZ a héten közölte, hogy feljelentette Opreát az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, amiért a Bánffy-örökösök egyik erdő visszaszolgáltatási perének áthelyezését kérte egy nem erdélyi bíróságra. A prefektus arra hivatkozott, hogy a magyarok mint a grófok leszármazottjai, veszélyforrást jelentenek az erdélyi és főként a szászrégeni bíróság függetlenségére. Ugyanakkor Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester egy csütörtöki sajtótájékoztatón kijelentette: szerinte Oprea leváltása mögött nem az RMDSZ áll, hanem egy teljesen más ügy, a segesvári polgármester leváltása miatt távolították el.

maszol.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek