rmdsz 1
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Romániának muszáj kifizetnie a 11 millió eurót a Brâncuși-szoborért

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A közadakozás sikertelensége már nem befolyásolja a Föld bölcsessége nevű szobor jelenlegi tulajdonosaival nyélbe ütött szerződést.


A román államnak akkor is meg kell vásárolnia Constantin Brâncuși szobrásznak a Föld bölcsessége című kisplasztikáját, ha a bukaresti kormány által meghirdetett közadakozás sikertelen lesz – jelentette ki a szobor tulajdonosait képviselő ügyvéd.

Bogdan Grabowski a News.ro hírügynökségnek kedden azt mondta: a román államnak ki kell fizetnie a 11 millió eurót, amiről a felek még márciusban megállapodtak. Az ügyvéd szerint a tulajdonosok szemszögéből mellékes, hogy a pénzt a kormány honnan teremti elő, az állam ugyanis elkötelezte magát, és a szerződést aláírták.

A földön ülő meztelen nőt ábrázoló műalkotás jelenleg Paula Romascu Ionescu és Alina Șerbănescu tulajdonában van, akik a szobrot 1911-ben megvásárló Gheorghe Romascunak, Brâncuși egyik barátjának a leszármazottai. Velük

márciusban állapodott meg a kormány, hogy megvásárolja 11 millió euróért a szobrot.

Az eredeti tervek szerint a bukaresti kormány 5 millió eurót ajánlott fel állami forrásból, a többi 6 millió eurót közadakozásból akarják összegyűjteni. Csakhogy a románok eddig nem mutatkoztak bőkezűnek, és augusztus közepéig 562 ezer euró gyűlt össze, ami a kitűzött 6 millió eurónak a tíz százalékát sem éri el. A közadakozást október 31-ig folytatják.

A modern plasztika egyik meghatározó egyéniségeként elismert Brâncuși 1876-ban született Romániában és 1957-ben halt meg Párizsban. Kevés műve található Romániában, köztük az egyik legismertebb, egy monumentális zsilvásárhelyi alkotás, A végtelen oszlop, amelyet az első világháború áldozatainak emlékére emeltek 1937-ben.

Dacian Cioloș miniszterelnök márciusban úgy vélte,

az állam szegény, de Brâncuși műve esetében „most vagy soha” helyzet állt elő,

hiszen ha az állam nem él elővásárlási jogával, örökre elveszítheti a szobrot, és ezáltal Románia még szegényebbé válna. A közadakozással nem értenek egyet a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező szociáldemokraták. Ők úgy vélték, hogy a teljes összeget az államnak kellene kifizetnie.

foter.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek