Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Terrortámadás a brit parlamentnél

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A rendőrség közlése szerint öten meghaltak, egyikük a támadó. Negyvenen megsérültek, többen is válságos állapotban vannak. A rendőrség terrorcselekménynek minősítette a támadást. A külügyminisztériumnak nincs tudomása magyar áldozatokról.


Londonban terrortámadás történt szerda délután. Az akciót egy középtermetű, ázsiai férfi követte el. A terrorista, miután tucatnyi embert elgázolt a Westminster hídon, a híd lehajtójánál a Westminster-palota kerítésébe ütközött.

A támadó ezután késsel rendőrökre támadt a parlament alsóházánál, azonnal lelőtték.

A terrortámadásban négyen meghaltak, negyvenen megsérültek.

Az elkövető néhány forrás szerint Trevor Brooks, akinek iszlám neve Abu Izzadeen. Az ezzel kapcsolatos híradások egyelőre ellentmondásosak.

A terrorista a parlament bejáratánál akart erőszakkal bejutni, de egy rendőrnő háromszor rálőtt.

Theresa May miniszterelnököt egy ezüst Jaguar autóval elvitték a helyszínről az incidens során.

A támadás során három rendőr megsebesült, később kiderült, hogy

egyikük a helyszínen az újraélesztés ellenére meghalt.

Sokáig nem volt tisztázott, hogy a késes támadás és a hídon történő gázolás között van-e összefüggés. Végül kiderült, hogy ugyanaz a férfi volt a késelős terrorista, és az is, aki az autójával a Westminster hídon emberek közé hajtott.

A rendőrség lezáratta a hídhoz közeli metróállomást is, a sebesülteket mentőhelikopterrel mentették. A London Eye óriáskerék működését is megállították.

BBC szerint  a hídról beesett egy nő a Temzébe, aki súlyosan megsérült,

azonban még nem tisztázódott, hogy a támadás elől ugrott le, vagy a gázoló kocsi miatt esett be a vízbe.

A sérültek közül több embert próbáltak újraéleszteni, az egyik áldozaton már nem tudtak segíteni.

A rendőrség közlése szerint az egyik áldozat a rendőr, két embert pedig a hídon ütöttek el.

A brit rendőrség szerda este azt közölte: tudni vélik, hogy ki volt a merénylő, de személyazonosságát egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. Elmondták azt is, hogy azt feltételezik, iszlamista terrorcselekmény történt.

A sérültek között van három francia diák is, életkoruk 15-16 év. Később a román külügyminiszter megerősítette, hogy két román állampolgár is megsérült. Magyar érintettről nem tudni.

Később kiderült az is, hogy az elkövetőnél két kés is volt. A szemtanúk szerint körülbelül száz ember rohant el a helyszínről a támadás idején.

A rendőrség terrorcselekménynek minősítette a támadást, amíg a nyomozás nem bizonyít A parlament és a vele szomszédos képviselőház épületét a rendőrség kiürítette. A képviselőket a westminsteri apátságba terelték, itt másfél órát voltak, de azóta hazaengedték őket.

A támadás után Tobias Ellwood, a brit külügyminisztérium alkalmazottja is a helyszínen volt, elsősegélyt nyújtott az egyik sérült rendőrnek. A képviselő szájból szájba lélegeztette a tisztet, és a vérzést is próbálta csillapítani – írja a Telegraph.

(origo.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek