rmdsz 1
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Vége a spontán tüntetések korának Romániában?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.


Előre be kell jelenteni minden nyilvános gyülekezést, ami köztereken vagy közutakon, illetve közintézmények, civil és közhasznú szervezetek székhelyének közelében történik – döntött a legfelsőbb bíróság hétfőn. A bukaresti ítélőtábla még júliusban fordult a legfelsőbb bírósághoz, mivel a bírói testületek nem tudtak arról megegyezni, hogy a nyilvános gyülekezést szabályozó törvény (1991/60-as törvény 3. cikkely) gyakorlatba ültetése során

a különböző székházak esetében mi számít „külső” vagy „belső” résznek.

Az említett törvény úgy szól, hogy nem kötelező bejelenteni a közintézményeknek helyt adó ingatlanok „külső vagy belső” részén szervezett gyülekezéseket, amit a bírói testületek többsége úgy értelmezett, hogy a székházak  közelében levő közterületen tartott nyilvános gyülekezéseket nem kell bejelenteni a hatóságoknak.

Ezzel ellentétes álláspontra jutott a legfelsőbb bíróság, mely hétfőn kimondta: a közintézménynek helyt adó ingatlan „külső” részén csak a bejárat és az épületet övező kerítés közti rész értendő, és csak az ebben a sávban szervezett gyülekezések mentesülnek az előre bejelentés kötelezettsége alól. Az intézmények közelében lévő utak (akár az úttestről, akár a járdáról legyen szó), nem tekinthetők az illető intézmény külső részének,

tehát az itt szervezett gyülekezéseket be kell jelenteni.

Az augusztus 10-i tüntetések nyomán, de már előtte is felmerült PSD-s berkekben, módosítani kellene a gyülekezési törvényt, hogy ne lehessen engedély nélkül elfoglalni a bukaresti Győzelem teret, mely a kormányellenes tüntetések állandó helyszíne lett. Carmen Dan belügyminiszter szeptember végén személyesen tett ígéretet arra, hogy előkészíti a gyülekezési törvény módosításának javaslatát. Később pontosított: a törvényt szakembereknek kell felülvizsgálniuk oly módon, hogy ne lehessen többé olyan tüntetést szervezni, melyért egyetlen személy sem vállal felelősséget.

Mind Carmen Dan szeptember végi bejelentése, mind a legfelsőbb bíróság mai döntése a civilek nemtetszését váltotta ki. Az Evoluție în Instituție nevű szervezet bejelentette: az Emberi Jogok Európai Bírósága elé viszi az ügyet, mert a román állam elveszi a spontán tüntetések jogát az állampolgáraktól. Szerintük a legfelsőbb bíróság zöld utat adott a csendőrségnek, hogy megbüntesse a tüntetőket, illetve erőszakosan lépjen fel a nem bejelentett, de békés tüntetések résztvevőivel szemben.

(foter.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek