Elfogadta a szenátus a btk-módosításokat: Dragnea érdekei ellen szavazott az RMDSZ

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Elfogadta kedden a szenátus a büntető törvénykönyv módosításait. Az RMDSZ frakciója nem támogatta a hivatali visszaélés új meghatározását, amelynek hatályba lépése többek között Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnöknek kedvezne, a hivatali gondatalanság büntethetőségének eltörlésével sem értett egyet, a végszavazásnál pedig tartózkodott – mondta el a Maszolnak Cseke Attila frakcióvezető. Az ellenzéki szenátorok az ülésé elején kivonultak, majd visszatértek a terembe.


A szenátus 74 támogató, 28 ellenző szavazattal és az RMDSZ 9 szenátorának tartózkodása mellett fogadta el a büntető törvénykönyvnek a parlamenti különbizottságban hétfőn előkészített módosításait. Ezek egyike szűkíti a korrupciós perekben gyakran előforduló hivatali visszaélés büntetőjogi alkalmazását. Jelenleg a btk. kettőtől hét évig terjedő börtönnel bünteti azt a hivatalos személyt, aki hivatali kötelességét helytelenül vagy egyáltalán nem teljesítve jogtalan hátrányt okoz valamely jogi vagy magánszemélynek.

A parlamenti különbizottság a Szociáldemokrata Párt (PSD) szövegjavaslatát elfogadva olyan btk.-módosítást dolgozott ki, amely figyelembe veszi az alkotmánybíróság két korábbi értelmező határozatát. Bár erre nem kötelezte alkotmánybírósági döntés, a kormánytöbbség a kiszabható börtönbüntetés felső határa (és így az elévülés) öt évre csökkentését és a bűncselekmény meghatározásának módosítását is beépítette javaslatába.

A különbizottságban az ellenzék tiltakozása dacára olyan szövegjavaslatot fogadtak el, amely szerint csak az minősül visszaélésnek, ha a hivatalnok saját magát vagy közeli rokonát jogtalan haszonhoz juttatja. Az ellenzék szerint a cikk hatályba lépése megmentené Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt a börtöntől, mivel őt pártja javára elkövetett visszaélés miatt ítélték el első fokon.

Ezért tartózkodott az RMDSZ

A tervezet vitáján Cseke Attila frakcióvezető közölte: az RMDSZ nem ért egyet a hivatali visszaélésnek a parlamenti különbizottságban elfogadott meghatározásával. A politikus éppen azokat a módosításokat kifogásolta, amelyek hatályba lépése többek között Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnöknek kedvezne. Cseke Attila közölte azt is, hogy az RMDSZ nem ért egyet a hivatali gondatlanság büntethetőségének – szintén a koalíció által javasolt – eltörlésével sem. A frakció ezért egyik törvénymódosítást sem támogatta, a tervezet végszavazásánál pedig a tagjai tartózkodtak.

Cseke Attila a szenátus ülése után a Maszolnak elmondta: az RMDSZ csak azokkal a btk-módosításokkal értett egyet, amelyekre korábbi alkotmánybírósági határozatok miatt volt szükség. Így nem támogatták, hogy csak az a hivatali visszaélés számítson bűncselekménynek, amelynek az elkövetője, vagy annak házastársa, legtöbb másodfokú rokona jut illetéktelenül haszonhoz. Azzal sem értettek egyet, hogy a csökkentették a hivatalos visszaélés büntetés felső határát 7 évről, 5 évre, illetve törölték a hivatali gondatlanság büntethetőségét. "Ezeknek a módosításoknak egyikét sem kérte az alkotmánybíróság" – magyarázta a frakcióvezető.

Mint ismert, a parlamenti különbizottság egyik RMDSZ-es tagja, Márton Árpád hétfőn a hivatali visszaélésre vonatkozó módosítás megszavazásakor tartózkodott. A politikus ezt azzal magyarázta: nem ért egyet azzal, hogy az okozott kár összegéhez kössék a hivatali visszaélés büntethetőségét. Márton Árpád ugyanakkor olyan módosító indítványt nyújtott be ehhez a cikkelyhez, amely szerint a PSD javaslatához hasonlóan csak az a hivatali visszaélés számítana bűncselekménynek, amelynek az elkövetője, vagy annak házastársa, legtöbb másodfokú rokona jut illetéktelenül haszonhoz.

Cseke Attila nemmel válaszolt arra a kérdésünkre, hogy nem lát-e ellentmondást Márton Árpád álláspontja és a szenátusi RMDSZ-frakció keddi álláspontja között. Elmondta, hogy kedd reggel meghívták a képviselőt a frakcióülésre, és arra kérték, ismertesse a bizottságban hétfőn elfogadott fontosabb módosításokat. „Az ülésen kielemeztük ezeket, és úgy döntöttünk: csak azokat támogatjuk, amelyeket az alkotmánybíróság is kér" – mondta a szenátusi frakcióvezető.

A DNA hétfőn kiadott közleménye szerint a Btk.-módosítás egy sor olyan társadalmi értéket veszélyeztet, amelyet védeni hivatott, és számos ügyben a vád ejtésére kötelezi majd az ügyészeket. A vádhatóság szerint, ha a közeli családtagokra korlátozzák a jogtalan haszonszerzés büntethetőségét, akkor a tavaly hivatali visszaélés miatt bíróság elé állított mind a 215 vádlottat felmenti a bíróság, mivel ők ismerősök, párttársak, távoli rokonok jogtalan előnyökhöz juttatása révén károsították meg a közérdeket.

Az ellenzék elhagyta a termet

A keddi ülés elején a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátorai elhagyták ideiglenesen a termet. Az ellenzéki pártok azzal vádolták a többséget, hogy kvórum hiányában vitatják meg a büntető törvénykönyv módosításait. 

Fotó: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Az USR szenátorai az előcsarnokban és az ülésteremben is kifüggesztettek egy bannert, "Büntetőügyesek nélkül" felirattal. 
Az ellenzék néhány szenátora visszaült a terembe azzal az indoklással, hogy úgysincs meg a kellő létszám. Az ülés kezdetén biztosítva volt a minimális létszám, 113 aláírást regisztráltak, azonban a napirendi pontok szavazásakor kevesebb szavazat érkezett. 

A PNL és az USR frakcióvezető-helyettesei kérték, hogy számolják újra a jelenlévőket, de az ülésvezető Adrian Ţuţuianu elutasította a kérést, mert szerinte megvan a kvórum. "Ţuţuianu úr azt teszi, amit Dragnea úr kér tőle. Hallottak már olyat, hogy a kötelező kvórum nélkül legyen plenáris ülés? Törvénytelen és szabályellenes. Mindezek ellenére az urak végigviszik, amit akarnak" - nyilatkozta Alina Gorghiu liberális párti szenátor.  Az ellenzék azzal vádolta továbbá Ţuţuianut, hogy az ülésvezetőt segítő két titkár, a többség és az ellenzék titkárának jelenléte kötelező, azonban az utóbbi visszavonult az ülés közben.

A képviselőház valószínűleg csütörtökön szavaz a Btk. módosításáról. 

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6495 RON
1 dollár = 4.0769 RON
100 forint = 143.84 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Allasajanlat Firma specializat în flori vii și decorațiuni angajează personal pentru dezvoltare strategică (...)

\'Muzsikánál nincs jobb barát\'-Magyar nóta és Operett Gála a Civil Kataning Egyesület szervezésében Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

Magyar nóta és Operett Gála Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

adj fel hirdetést
ff2

SZAVAZÁS

Melyik koncert tetszett a legjobban a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napokon

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

SZENTES FF2018: Mátyás király-emlékév (...)

Nekem ez a program tettszett a (...)

Hippie Ferenc pápa szerint a szex isten egyik (...)

Volt még egy ilyen pápa a Katolikus (...)

uachya Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

where to buy levitra online walmart (...)

Hippie Szombaton is gazdag programokkal (...)

De...írhatnátok a Metalon koncertről (...)

Hippie Egyre sokszínűbb a 2018-as (...)

Manapság sem ártana méhészetet (...)

Gonda Jánosné Major Erzsébet Magyar állami kitüntetésben (...)

Óriási hatalmas művész Tőrös (...)

Péter Károly Modern életünk fontos (...)

Az írás negyedik mondata a „van (...)

LDG Nagyon fontos európai választás (...)

Még egy átvett, non-szensz, üres (...)

Hippie FF2018: METALON koncert

Nagy örömben lesz részetek, kedves (...)

Thurman Zoltán Először kiállított nagybányai (...)

”Thurmann Olivér többször járt (...)

vgá FF2018: MUSICAL - a budapesti Madách (...)

köszönjük, Budapest

Nagyi Kiemelkedően jó érettségi (...)

Büszke vagyok Rátok!!! Íme (...)

Alaszka Kolozs és Máramaros megyében (...)

Sajnos a cikket olvasván Máramaros (...)

Sarateanu József Kövesi leváltásáról az (...)

Mikor már kezdett kilábolni az (...)

Péter Károly Kövesi leváltásáról az (...)

„Megpróbálja azt (...)

Péter Károly Magyar állami kitüntetésben (...)

Csak büszkék lehetünk, hogy még (...)

Fekete Ferenc Macron föderális uniója és a svéd (...)

'Macron beszédében hangsúlyozta, (...)

Varga Gábor Több ezer fekete lyuk hemzseghet a (...)

Lebilincselő cikk!

Zászló Magyar személyiségekről is (...)

Sokkal boldogabb lennék, ha az (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh