EP-választás: Kelemen Hunor szerint az EU-nak nincs alternatívája, az RMDSZ pedig átlépi a küszöböt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nagyon fontos, hogy ott legyünk az Európai Unióban, az Európai Parlamentben, és a döntéseket befolyásolni tudjuk – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ EP-választási programjának csütörtöki kolozsvári bemutatásán.


A kincses város egyik főtéri kávézójának pincehelyiségében, az alakulat jelöltlistája első négy helyére rangsorolt politikus részvételével rendezett eseményen az RMDSZ elnöke rendkívül fontosnak nevezte a május 26-i megmérettetést. Közölte, a szövetség ambiciózus programmal vág neki a választásnak, igyekszik minden olyan kérdésre választ adni, amiről úgy gondolja, hogy fontosak az erdélyi magyarság, Románia, az EU szempontjából. Kelemen szerint a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés bebizonyította, hogy az RMDSZ számít az európai porondon, a szövetség ezzel indult el azon az úton, amelyet európai őshonos etnikai kisebbségvédelemnek nevezünk.

„Hiszünk abban, hogy az EU a következő években, évtizedekben a változások tartalmává tudja tenni az őshonos kisebbségek védelmét is. Kárpát-medencei összefogást, erős képviseletet szeretnénk, mert a kisebbségi kérdés erdélyi, felvidéki, de vajdasági, kárpátaljai kérdés is” – hangoztatta a szövetségi elnök. Elmondta, az RMDSZ álláspontja 29 éve változatlan a tekintetben, hogy nincs alternatívája az Uniónak, se a magyar közösség, se Románia, se a tagállamok számára. Szerinte egyetlen tagállam, még a nagyon erős Németország se tudná felvenni egyedül a versenyt az Egyesült Államokkal, Kínával vagy Indiával. „Azt szeretnénk, ha bele tudnánk szólni a döntésekbe, okos ember ugyanis mindig úgy alakítja a helyzetet, hogy ott legyen, ahol fontos döntések születnek” – fogalmazta meg a május végi választások tétjét Kelemen Hunor, aki szerint változnia kell az EU-nak, változni is fog, és nem az intézményekről kell szólnia, hanem a közösségekről, emberekről, problémáikról, régiókról.

Az RMDSZ programjának, választási stratégiájának gazdasági fejezetét ismertető Winkler Gyula EP-képviselő szerint az RMDSZ célja, hogy az emberek, a családok szolgálatába állítsa a gazdaságot fenntartható versenyképesség, szociális védőháló révén. A 2021-ben kezdődő új, hétéves költségvetési ciklus kapcsán a szövetség EP-listavezetője felhívta a figyelmet, hogy a kohéziós alapok, a közös agrárpolitika területalapú támogatásai legalább 70 ezer magyar gazdát, több mint 200 ezer magyar embert érintenek Erdélyben. „Közelebb kell vinni a döntéseket az ezekben érdekelt emberekhez, ezen belül azt szeretnénk, ha érzékenyebbek lennének a helyi igényekre az agrártámogatások, le kell egyszerűsíteni a pályázati eljárást, csökkenteni kell a bürokráciát” – fejtette ki Winkler Gyula, aki a tagállamokkal szembeni kettős mérce megszüntetését is fontosnak nevezte.

Az EP-listán második, azaz szintén befutóhelyre rangsorolt Vincze Loránt szerint az RMDSZ törekvésének a magva, programjának sarokköve a kisebbségek védelméről szóló európai törvény megalkotásának „kijárása”. Szerinte a Minority SafePack kidolgozása érdekében nyolc évvel ezelőtt kezdett munkával sikerült legyőzni sok erdélyi magyar kishitűséget, hiszen megvalósítottak egy nagy európai kisebbségi összefogást, nyomást gyakoroltak az EU-ra, amely ezentúl már nem söpörheti a szőnyeg alá az európai őshonos kisebbségek védelmét. „Törvényt szeretnénk, amely védi anyanyelvünket, kultúránkat, amellyel az EU elismeri és védi jelképeinket, hogy senki ne űzzön csúfot a székely és magyar himnuszból.

Szeretnénk, ha az EU a kisebbségi jogaink őre lenne, ha békén hagynák a székely zászlót, és azt is, hogy ne korlátozhassa a román állam anyanyelvünk használatát” – hangoztatta az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke. Vincze célként fogalmazta meg, hogy az EU vegye át a kisebbségi kompetenciák egy részét a tagállamoktól, kötelezze az országokat ezek betartására, és adott esetben szankciókat is kiróna.

Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök elmondta, több tiszteletet várnak a kisebbségi közösségek számára az EU részéről, amelynek el kell ismernie mindazt, amivel az őshonos kisebbségek hozzájárultak Európához. Az EP-lista harmadik helyét elfoglaló jelölt fontosnak nevezte elhozni az EU döntéshozóit Erdélybe, szerinte ugyanis másképp néz ki, ha helyben szembesülnek a közösséget sújtó problémákkal, amelynek megoldásában ezáltal partnerekké válhatnak. Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke úgy vélte, az RMDSZ nem csak beszél, hanem foglalkozik is a fiatalokkal, ezt bizonyítják szerinte az ifjúságnak szervezett programok is. Közölte, a szövetség feladata olyan otthon teremteni a fiatal nemzedék számára, ahol jó élni és ahová jó hazatérni, ugyanakkor hangsúlyozta a versenyképesség létrehozását az oktatásban, finanszírozási környezet megteremtését a vállalkozói szándék támogatása érdekében, emellett ösztönözni az innovatív és kreatív gondolkodást. Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor elmondta, az RMDSZ úgy vág neki a kampánynak, hogy átlépi az 5 százalékos küszöböt, nem számol más forgatókönyvvel. „Nem kell foglalkoznunk mással, határozottan állítom, hogy meglesz az öt százalék” – szögezte le a politikus. Hozzátette, mindez abszolút számra lebontva mintegy 380 ezer körüli szavazatot jelent, amelynek megszerzésére szerinte már csak azért is képes lesz a szövetség, mert 320 ezer aláírást gyűjtött össze a megmérettetésen való indulás érdekében. Kelemen Hunor elmondta azt is, a magyarországi kormánypártokkal 2012 óta ápolt stratégiai partnerség – amit az RMDSZ tovább kíván építeni – nem feltételez elvárásokat, kötelező témákat a felek részéről. Elmondta, Orbán Viktor kormányfővel, a Fidesz elnökével és Semjén Zsolt kormányfőhelyettessel, a KDNP elnökével a jövőben is együtt vesznek részt a választási kampányokban, nemzetpolitikai szempontból fontos üzeneteket tudnak megfogalmazni, és „csak” ügyek vannak, amelyeket együtt tudnak képviselni. Lapunk kérdésére, mi az oka annak, hogy a választási program bemutatásán nem volt jelen Sógor Csaba jelenlegi EP-képviselő, az RMDSZ elnöke nem tudott konkrét választ adni, azt viszont megerősítette, hogy ő is kapott meghívót. Kelemen Hunor közölte, az RMDSZ-nek a továbbiakban is szüksége van – a jelöltlista ötödik helyére sorolt – Sógor Csabára. „A kapun kívül nem hagyunk senkit” – fogalmazott a szövetségi elnök.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7216 RON
1 dollár = 4.2706 RON
100 forint = 143.84 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Állasajánlat Autóalkatrészeket forgalmazó üzlet kiszállitó munkatarsat keres. Elvárások: - B (...)

hitelt szeretne kihasználni, hogy kiszabaduljon a patthelyzetből, amely a bankok elé állítja a hitelkérelmeket tartalmazó dokumentumok elutasítása útján, és a projektek végrehajtásához hitelt szeretne kihasználni, hogy kiszabaduljon a patthelyzetből, amely a bankok elé állítja a (...)

Állásajánlat Webáruházunk munkatársakat keres ügyfél-kapcsolattartó, ügyintéző munkakör (...)

adj fel hirdetést
Reklam

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

SZENTES FF2018: Mátyás király-emlékév (...)

Nekem ez a program tettszett a (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh