Rendhagyó módon csábítaná haza a fiataljait Szatmárnémeti

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal május 11-én és 12-én szervezi meg a kolozsvári Diákművelődési Házban a Szatmár hazavár nevet viselő állásbörzét, amelyet kifejezetten szatmári egyetemisták számára tartanak meg. A romániai szinten egyedülálló kezdeményezés fontosságáról Butka Gergely szervezőt kérdeztük.


Milyen lehetőséget kínál a Szatmár Hazavár program a Kolozsváron tanuló szatmári fiatalok számára?

Jelenleg 15 szatmári gyár és cég ajánl több mint 80 állást számukra. Ezek a munkahelyek nagyjából három fő kategóriába sorolhatók. Az ipari területen mérnököket, hidraulikai- mechatronikai- és számos más mérnököt keresnek. Az informatikai területen programozókat, közgazdászokat, marketingeseket, designereket, szociális asszisztenseket is keresnek a szatmári cégek és intézmények. A program maga egy kísérlet: a legelső olyan konkrét kezdeményezés, amely túlmegy a sajtónyilatkozatokon. Romániai szinten premier, hogy egy polgármesteri hivatal, pénzt és energiát fektetett abba, hogy a fiataljait hazahozza, és a cégekkel közösen csalogassa őket vissza a városba.

Miért éppen Kolozsvár?

Sokan kérdezték tőlünk, hogy miért éppen Kolozsvár. Azért, mert ott a legnagyobb a sűrűség, a szatmári egyetemisták közül több ezren vannak ott. Természetesen ezek közül nem mindegyik végzős, de mi azt szeretnénk elérni, hogy a szatmári fiatalok számára a szülővárosuk ne csak mint a szülők lakhelye, hanem egy potenciális álláslehetőség és visszatelepedési lehetőség legyen. Kolozsváron a rendezvény számára sikerült a legjobb helyszínt megtalálni, a Diákművelődési Házat, amelyet mindenki ismer. A csütörtöki, pénteki napon az egyetemisták általában még nem buliznak, de már szabadabb az egyetemi program, így nagyon remélem, hogy minél több fiatal lesz jelen.

A program folytatásaként leszek-e hasonló állásbörzék más egyetemi városokban?

Közösen a cégekkel, illetve a partner diákszervezetekkel, önkénteseinkkel ki fogjuk értékelni a kolozsvári rendezvényt. Ami biztos, hogy a szatmarhazavar.ro vagy a haiacasa.sm platformokat tovább fogjuk bővíteni. Már most látom, van arra igény, hogy folyamatosan kapcsolatban legyünk. Ez nem csak egy ilyen egyszeri projekt, hanem azok, akik dolgoznak ezen, a következő hónapokban is fognak gondolkodni a folytatáson. Ha úgy látjuk, hogy sikeres, közvélemény-kutatást is végzünk a fiatalok körében arról, hogy hol szeretnének találkozni legközelebb az állásadókkal.

Hányan regisztráltak munkaadók és munkakeresők közül? 

Nagyjából húsz cég van már, és a konkrét érdeklődők, regisztrálók száma száz fölötti, illetve legalább 150-en érdeklődtek már telefonon vagy üzenetben a rendezvény, illetve az állások iránt. Fontos megjegyeznem, hogy aki kitöltötte a regisztrációs űrlapot, az nagyon pontosan és lényegretörően leírta, hogy mi az, ami érdekli. A kérdőívben látszik az, hogy végzősök-e, mesteri tanulmányokat folytatnak, vagy már befejezték az egyetemet.

Elsősorban milyen végzettséggel rendelkező fiatalok jelentkezését várják?

A regisztrált cégek 95 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalokat keres. Az a céljuk nekik is és nekünk is, hogy azokat a fiatalokat csábítsuk haza, akik egy bizonyos szakterületen végzősök, és friss lendületet hozhatnak Szatmárra.

Miként lehet vonzóvá tenni Szatmárnémetit a fiatalok számára, hiszen a kolozsvári átlagkereset jóval magasabb, mint szatmári?

Nem csak a kolozsvári átlagkereset nagyobb, hanem a londoni is, illetve számos más város lehet csábítóbb első látásra. Viszont érdemes azt is figyelembe venni, hogy ha Szatmáron például egy informatikus pár száz euróval kevesebbet is keres, de még mindig nagyon jól, a költségei is sokkal kisebbek. Mert Londonban 500 fontért lehet lakás bérelni, és sokkal magasabbak a megélhetési költségek. Hiába nagyobb a fizetés, ha a létfenntartásnak nagyobbak a költségei. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy Szatmárnémetiben a letelepedésben a család, a szülők is tudnak segíteni. Van egy másik faktor is: ez a projekt azt célozza meg, hogy megmutassuk, Szatmáron is vannak jó fizetések és jó perspektívát jelentő állások. Emellett, a polgármesteri hivatal, Kereskényi Gábor polgármesterrel közösen tisztában vagyunk azzal, nem elég, hogy a fiatalok jól keressenek itthon, de érezzék is jól magukat itt. Ebben az évben beindítunk olyan rendezvényeket, olyan fiatalos projekteket, amelyek által Szatmár vonzóbb lesz, mind az egyetemisták, mind a frissen végzettek és a fiatal családosok számára is.

A Szatmárra visszatérő fiataloknak szakmailag milyen lehetőségeik vannak tovább fejlődni az elhelyezkedés után?

Ezek a szatmári cégek nemzetközi vállalatok, ugyanolyan feltételeket tudnak biztosítani, mint például Kolozsváron. Egy programozó ugyanolyan megbecsült itt is, mint Kolozsváron, sőt meg az is lehet, hogy mivel nem egy az ezer közül, ezért lehet, hogy még jobban és könnyebben tud előre lépni a rangsorban.

Felveheti-e a versenyt egy romániai kisváros a nyugati országok munkakörülményeivel és fizetéseivel?

A fizetésekkel nem, de  mint említettem: ameddig itt Szatmáron, egy nagyon egyszerű példával élve, 100 euróból már lehet egy nagyon jó lakást bérelni csak tíz percnyi sétára a városközponttól, addig Londonban több száz fontért bérel lakást és másfél órát kell metrózni, buszozni, hogy az ember egyáltalán beérjen a munkahelyére. Ezek is olyan faktorok, amelyeket a fiatalok nem látnak előre, mert csábító a külföld mind a frissen végzettek, mind az átlagember számára, de nagyon sokan csak utólag döbbennek rá, amikor már hat hónapja kint vannak, hogy ott sincs kolbászból a kerítés.

A rendezvényen való részvétel előregisztrációhoz kötött. Ha valaki spontán a helyszínen figyel fel erre, részt vehet-e az állásbörzén?

Természetesen. Számunkra a regisztráció azért volt fontos, mind a cégek, mind a fiatalok szempontjából, hogy adjon egy alapot a rendezvénynek. Én azt tudom mondani, akárcsak a többi projektjeink esetében, mint például az Utcazene Fesztivál, ahol kicsiben indultunk és mostanra nőtte ki magát. Az állásbörzét is idén kipróbáljuk, belefektetünk a polgármesteri hivatallal energiát is, és megfinanszírozzuk ezt a jelenlétet. Innentől kezdve csak a szatmári fiatalokon múlik, hogy mennyire érdekeltek és nyitottak erre.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.5733 RON
1 dollár = 4.0906 RON
100 forint = 10000 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Beton vas szerelőket Németországba Német cég keres gyakorlott, profi Betonvas szerelőket hosszú távra Németországba. Első (...)

Beton vas szerelőket Németországba Német cég keres gyakorlott, profi Betonvas szerelőket hosszú távra Németországba. Első (...)

Magyarországi munka Magyarországi munkahelyre azonnali munkakezdéssel, alkalmazunk betanított gépkezelőket, (...)

adj fel hirdetést
mmhirlap

SZAVAZÁS

Milyen helyi, magyar érdekeltségű projektet tart legfontosabbnak?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Kovács János Magyarország megvétózza a (...)

Ha valakinek nem világos a magyarok (...)

Telepes Hunor Áder János minden magyar (...)

Igazi államelnökünk van oda át. Jó (...)

vgá Szilágyi Zsolt maradt az EMNP elnöke

Minden jót, Sziszi (Szilágyi Zsolt)!

vgá Magyarul a kórházakban: az (...)

üröm az örömben

Tasnádi András Zsolt lelkipásztor Nagyhéti egyházi hírek

A Nagybánya-Újvárosi Református (...)

LAZAR LACI Zongorakoncert

GRATULALOK...

vgá Hát persze, hogy nem váltják le (...)

miért is váltanák le, kész (...)

vgá Nagybánya polgármesteri hivatala (...)

szép legyen a főtér

Zaboraski Trinita Beiktatták Máramarossziget (...)

Lovász Istvánnak hívják a lelkész (...)

Gabriella Szigeti Beiktatták Máramarossziget (...)

Lehet tudni a nevét?

Gorzo( Sandor ) Zita Hogyan tovább?

Mely koszonettel es halaval tartozunk (...)

Ibolya Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Miért kell minden EMBERI (...)

theresia trenn Beiktatták Máramarossziget (...)

keresem Maramarosszigeten a regen ott (...)

Tündérke Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

'Csendesedjünk el, és kérjük (...)

Kellner Judit Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Még hány bőrt akarnak lehúzni Csaba (...)

dioszegi imre Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Ezek a szemetek mingyart a magyarsag (...)

Kovacs lajos Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Mindentlátó te az alapitványnál (...)

Székely betyár Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Ásd el magad mindentlátó! Ne ítélj (...)

Mindentlátó Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Ha tiszteséges lenne, akkor mitől (...)

remete balatoni Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Nem vagyok optimista a vizsgálatok (...)

Gálóci Imre Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Egyszerűen NEM értem,miért (...)

Márton Etelka Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Elszomorít, felháborít a hatóságok (...)

Erika Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Hát ez várható volt.Csoda már az (...)

dr Kalotay Eszter Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Mi fontosabb a gyerekek életben (...)

annacska Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Azt gondolom nézzünk szét, (...)

Torjai Anna Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Mivel segítette a hatóság a (...)

Viktor950 Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Borboly Csaba sepregessen a sajat haza (...)

Marcsi943 Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

A hatoságok a tolvajokat,gazembereket (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
x Ezt olvasta?

Így nézhetett ki a nagyváradi vár a XV. században

Így nézhetett ki a nagyváradi vár a XV. században

Egy fiatal képzőművész régészekkel közreműködve 3D-ben rekonstruálta a Szent László egykori sírhelyének is otthont (...)