k rmdsz
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Bányavidék vetélkedő 2014 - VIDEÓ

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Másodjára hirdette meg a Bánya-Vidék – Otthonunk, és az is marad honismereti vetélkedőt a nagybányai Teleki Magyar Ház.


 A többfordulós versenyben a diákok megismerkedhetnek a nagybányai festőiskolával, a helyi, szinte feledésbe merült farsangi szokásokkal, a vidéken már kihalóban lévő mesterségekkel, de az egykor virágzó bányászéletbe is betekintést nyerhetnek a fiatalok. A vetélkedőre idén hét csapat nevezett be, ezekben összesen több mint félszázan méretkeznek meg egymással.

Farsangi fánksütésre gyűltek össze a Nagybányai Lepetyelők. A második fordulónak ugyanis az volt az egyik feladata, hogy régi recept szerint készítsék el ezt a farsangra jellemző édességet. Közben a nagymama konyhaszekrényében őrizgetett, teleirkált recepteskönyvébe is érdemes volt belelapozni.

Szigeti Dóra – csapatkapitány, Nagybányai Lepetyelők:

"Mikor elolvastuk a feladatokat, kiderült, hogy plusz pontért egy régi receptet is kereshetünk, és ezt a nagymamám régi receptes füzetéből találtuk meg, a hadi tortát, és érdekes, mert régen, a háborúkban is csinálták, és nem volt drága.”

A  vetélkedő alatt a lányok megtanultak fánkot dagasztani, és persze egyéb népszokásokról is tudomást szerezhettek.

Vicsai Noémi – tag, Nagybányai Lepetyelők:

"A farsangi szokásokról elég sokat megtudtunk, mivel más világ volt, amikor a nagyszüleink éltek és sokkal érdekesebb volt, például volt a busójárás, ahogy mesélte a néni, akinél voltunk.”

A fánksütés folyamatát és természetesen az ínycsiklandító végeredményt is megörökítették.

Ezt követően a lányok egy újabb feladatnak vágtak neki. Azokat a házakat kellett fölkeresniük, amelyekben valamikor a nagybányai festőművészek éltek és alkottak. Ezeket a történelmi házakat kevesen ismerik, ugyanis egyiken sincs emléktábla a festők tiszteletére. Éppen ezért a csapattagoknak kellett saját készítésű táblát állítani úgy, hogy egy fotó erejéig magasra tartották azt. Elsőként a leghűségesebb nagybányainak, Thorma Jánosnak az egykori házához érkeztek.

Tóth-Pál Helga – tag, Nagybányai Lepetyelők:

"Fontos lenne emléktáblát állítani azokra a házakra, ahol festőművészek éltek és alkottak, mivel én, aki itt élek, én sem tudok róluk, és azért jó lenne, merhogy turisták is jönnek és látogatják a várost s akkor hogyha én nem tudok, ők sem tudnak, és ez egy büszkeség, hogy ennyi festő élt és festett Nagybányán.”

Ebben az elhagyatott kisházban pedig Ziffer Sándor élt és alkotott. A versenyzők ide is kirakták egy pillanatra az emléktáblát a festőművész adataival.

Farczki Hajnalka – tag, Nagybányai Lepetyelők:

"Ziffer Sándorról azt tudtam, hogy itt lakott, és az egyik festményén az óvárosi templomot ábrázolja a tükrön keresztül, ami Nagybánya egyik jellegzetessége.”

A csapattagokat állandóan elkíséri egy felnőtt. Ő az intendáns. Elmondta, hogy ez a verseny főzőiskola,  interaktív történelemóra és földrajzóra is egyben.

Szigeti Gyula – intendáns, Nagybányai Lepetyelők:

"Megismerhették a Bányavidéket és a környékét, régi mesterségeket, festőiskolát, a festőművészeket, mindazt, ami a környékünkön van, volt, és esetleg lesz, segítségünkre hátha sikerül megvédeni a festők házát, amik még léteznek.”

A vetélkedő ötletgazdája elmondta, hogy nem a gyermekek lexikális tudására kíváncsiak. Sokkal  inkább az érdekli őket, hogy a versenyzők játékos, modern formában helyismerettel gazdagodjanak. Idén például néhány feladat az első világháború kitörésének századik évfordulójához kötődik.

Dávid Lajos – vezető, Nagybányai Teleki Magyar Ház:

"Az első körben kapták feladatul a gyerekek, hogy nézzenek körül saját településeiken, és keressenek olyan tárgyi emlékeket, amelyek az első világháborúból maradhattak fenn. Hát persze igazán esélyük arra volt, hogy fényképeket találjanak, hiszen azért a száz esztendő nagy idő, de biza volt olyan csapat, akik egy rozsdás pisztoly markolattal álltak elő, és ennek a fotóját küldték el számunkra.”

Mindegyik forduló egy hónapig tart. Az eredményhirdetésre tavasszal kerül sor. A nyertes csapat egy egyhetes, szintén honismerettel egybekötött nyaraláson vehet részt Szovátafürdőn.

(Zahoránszky Brigitta, Kirsch Norbert)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek