rmdsz 1
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Oloffson Placid atya példát adott mindenkinek

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Oloffson Placid bencés szerzetest a kommunista államhatalom halálra szánta, de ő a Gulágon is hitet és reményt sugárzott, életével fontos példát adott mindenkinek - fogalmazott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós, a tárca egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az MTI-hez hétfőn eljuttatott közös közleményében.


A miniszter és az államtitkár azt írták, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szomorúan értesült a tavaly decemberben 100. születésnapját ünneplő Oloffson Károly Placid bencés szerzetes haláláról.

Placid atya hosszú és fordulatos élete a keresztény hit és öröm, a másokért vállalt önzetlen szolgálat, valamint a minden nehézségen felülemelkedni képes evangéliumi lelkiség ragyogó és hiteles példája – emelték ki.

A közleményben felidézték, Oloffson Károly 1916-ban született Rákosszentmihályon, 1933-ban lépett be a bencés rendbe, 1939-ben magyar-német-bölcselet szakos tanári diplomát, majd doktorátust szerzett és pappá szentelték. Gimnáziumi tanár volt, amikor 1946-ban letartóztatták. A szovjet katonai bíróság koholt vádak alapján a Szovjetunió munkatáboraiban letöltendő tíz év szabadságvesztésre ítélte.

1955-ben hazatért a Gulágról. A kommunista diktatúra alatt sem papként, sem tanárként nem működhetett. Gyári munkásként, betegszállítóként, mosodai munkásként, végül mosodavezetőként kereste kenyerét. Papi hivatását sokáig csak titokban gyakorolhatta.

Placid atyát a kommunista államhatalom halálra szánta, ezért internálták a Gulágra. A három diplomás, doktori fokozottal rendelkező fiatal, tehetséges, intelligens bencés szerzetes azonban nem tört össze, hanem hitéből erőt merítve hamar felismerte, mit kell tennie: rengeteg rabtársában tartotta a lelket, tekintet nélkül nemzetiségükre vagy vallásukra. Istenbe vetett hite és bizalma, a rabtársai iránti felelősség- és küldetéstudata, élni akarása segített túlvészelni neki a legnagyobb borzalmakat is – fogalmazott Balog Zoltán és Soltész Miklós.

Placid atya tiszteletére a közmédia hétfőn este 23 órától a Duna televízión vetíti a szerzetes a 100. születésnapjára forgatott dokumentumfilmjét, a Kossuth rádió “Történet hangszerelve” című műsorában pedig eddig nem ismert felvételek hallhatóak Oloffson Placid atyától.

Szentmisét és mécsesgyújtást tartanak Placid atya emlékére január 17-én, 18 órától a fővárosi Villányi úti Szent Imre templomban.

(hirado.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek