rmdsz 1
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Régi idõk mozija

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Magyarországon elõször 1896-ban vetítettek mozgófényképeket, a nagybányaiakat pedig elõször a múlt század elején ejtette bámulatba a francia Lumiere testvérek találmánya. 1904-ben, november végén Nagybányán rikító falragaszok hirdették, hogy a Szent Miklós téren ponyvával fedett sátorban a Wollner-fivérek kinematográfiája szórakoztatja a nagyérdemû publikumot.


A vállalkozó szellemû testvérek, akárcsak a vándorszínész társulatok, az Osztrák-Magyar Monarchia sok városába eljutottak. A Wollner-fivérek azt állították, hogy mozgóképszínházuk hat ívlámpája és 15 izzólámpája erõs fényei az egész várost bevilágíthatják. Az áramot egy 15 lóerõs dinamó szolgáltatta. A mozgóképeket egy öt négyzetméteres vászonlepedõre vetítették.

 Miközben a piactéren egy nagypapa a kinematográf plakátját olvasta, unokája ezt kérdezte tõle:

- Tetszik tudni, hogy milyen a mozgóképszínház?

- Én úgy gondolom, hogy valaki a kinematográfban pálcikákra ragasztott képeket mozgat ide-oda egy nagy lepedõn - magyarázta mosolyogva az okos nagytata.

A Wollner-fivérek kinematográfjában olyan képek peregtek, amelyeket az Uránia Magyar Tudományos Egyesület készített. Nagybányán a legnagyobb sikert a 20 perces, 10 mozgófényképet és 170 színes állóképet tartalmazó, az orosz-japán háborút megörökítõ összeállítás aratta.

Az Uránia állóképeket vetítõ készülékeket kölcsönzött olcsón vidéki iskoláknak és mûvelõdési egyesületeknek. 1903-1910 között a nagybányai fõgimnázium, valamint máramarosszigeti oktatási intézmények többször kölcsönöztek vetítõkészülékeket. A vetítésre gyakran meghívták azokat a fõvárosi tanárokat, mérnököket, akik a különbözõ témájú képsorok szövegeit írták.

Nagybányán és Felsõbányán még a múlt század hetvenes éveiben is a mozibajárás kedvenc idõtöltésnek számított. A múlt század hatvanas éveinek második felében értékes hazai, magyar, szovjet és nyugati filmeket vetítettek. Természetesen akkor is akadtak olyan szerelmespárok, akiket a nézõtér cinkos félhomálya csábított a filmszínházba. Az is gyakran elõfordult, hogy az udvarló sorban állt a pénztárnál, hogy nemcsak szíve választottjának, hanem a mamának és a papának is jegyet vásároljon, de a jegyeket úgy kérte, hogy a szülõk egy sorban üljenek.

1956-ban egy augusztusi délutánon sikeres egyetemi felvételim után A szerelem gitárai címû német filmet néztem meg egy kolozsvári moziban. Miközben a napfényes mediterrán tájakban gyönyörködtem, és Vico Torriani olaszosan lágy hangját és a Mantovani zenekar virtuóz hegedûseit hallgattam, úgy éreztem, hogy a világ a lábam elõtt hever, és néhány év múlva a Rio de Janeiro-i Copacabana trópusi strandjának aranysárga homokjában fogok napfürdõzni. 1958-ban évfolyamtársaimmal, Kovács Leventével, aki késõbb a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának mûvészeti vezetõje és egyetemi professzor lett, valamint Matekovics Jánossal a Bánffy palota udvarán a múlt század húszas éveiben felépített moziban néztük a Szállnak a darvak címû szovjet filmet. A mozizás után egy kisvendéglõben arra a következtetésre jutottunk, hogy a Cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmát elnyert, a háború értelmetlenségét, a lelki folyamatokat szuggesztíven, érzékletesen ábrázoló alkotás forradalmasította a filmmûvészetet. Arról álmodoztunk, hogy közösen fogunk írni egy forgatókönyvet, de az álmunk nem teljesült be. A fáradhatatlan Matekovics János, a neves újságíró késõbb sikertelenül próbálkozott erdélyi magyar filmek létrehozásával.

Jelenleg Nagybányán egyetlen hagyományos mozi, az önkormányzat tulajdonába került Dacia Filmszínház, valamint egy plázamozi mûködik. Megyeszerte sok filmszínházat bárrá, szerencsejáték-barlanggá alakítottak át, mert a mozik nem tudják felvenni a versenyt a tévével, a kábeltévé-hálózatokkal. Sajnos, csak néhány tévécsatorna sugároz elgondolkodtató, a valóságot hitelesen tükrözõ, ízlést, látókörünket szélesítõ, nemes érzelmekkel telített, lélektisztító filmeket.

Szeretném visszaemlékezésemet derût keltve befejezni, ezért felelevenítek egy viccet a  régi idõk mozijáról:

- Tessék ideadni a panaszkönyvet, és még egy jegyet! - mondja dühösen egy falusi bácsi egy városi mozi pénztárosnõjének.

- De bácsi, maga már a negyedik jegyet vásárolja.

- Hát éppen ez az! Ahányszor bemennék vele, a bejáratnál áll egy nõ, és mindig széttépi azt.

Boczor József

(Bányavidéki Új Szó)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek