no
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

2025-re uniós tagállam lehet Szerbia

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Folytatni kell a reformokat Szerbiában, ám a balkáni országnak minden esélye megvan arra, hogy 2025-re az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon – hangsúlyozta Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szerdai belgrádi látogatása alkalmával.


A jogállamiság, az igazságügy és a kisebbségi jogok reformjára mindenképp szükség van Szerbiában, az Európai Parlament azonban elismeri azokat az erőfeszítéseket, amelyeket ezen a területen Belgrád hozott – tette hozzá. Kiemelte: 2018 fordulópont lehet az EU-bővítés szempontjából. Meglátása szerint ugyanis a bolgár soros elnökséggel újra napirendre került a bővítés kérdése, illetve a balkáni országokkal fenntartott kapcsolat javítása.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök tájékoztatta Antonio Tajanit arról, hogy Szerbia kész arra, hogy az eddiginél gyorsabb ütemben nyíljanak meg a tárgyalási fejezetek Belgrád és Brüsszel között. Reményének adott hangot, hogy az Európai Bizottság februári bővítési jelentése bátorító üzeneteket tartalmaz majd Szerbia számára – közölte a kormányfő kabinetirodája. A 35 fejezetből eddig 12 nyílt meg.

A Maja Gojkovic házelnökkel folytatott megbeszélést követően Antonio Tajani kijelentette: rendkívül fontos Szerbia szerepe a Balkánon, az ország stabilitása ugyanis a kulcsa a térség és az Európai Unió stabilitásának. Az Európai Parlament elnöke leszögezte, Brüsszel azt szeretné, ha Szerbia és Koszovó kapcsolata még az előtt rendeződne, hogy Belgrád belépne az unióba. Mint mondta, a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd az egész térség érdekét szolgálja.

Aleksandar Vucic államfő ehhez kapcsolódóan a négyszemközti megbeszélést követő sajtótájékoztatón aláhúzta: végre valaki kimondta, az EU azt várja, hogy Szerbia a csatlakozás előtt aláírjon Koszovóval egy jogilag kötelező érvényű dokumentumot a kapcsolatok rendezéséről. Mint mondta: Belgrád nem zárkózik el ettől, hiszen az ország elsőszámú külpolitikai érdeke és célja az európai uniós csatlakozás.

(hirado.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek