AZ EIFFEL-TORNYOT EGYSZER MAJDNEM LEBONTOTTÁK

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A párizsi Eiffel-torony a világ egyik legismertebb épülete és leghíresebb turistalátványossága; évente úgy 6-7 millió ember liftezik/lépcsőzik fel a tetejére, hogy gyönyörködjön a kilátásban. A francia fővárost nem nagyon lehet a torony nélkül elképzelni - ehhez képest elég meglepő, hogy az építésekor mennyire utálták a párizsiak, és hogy az átadása után 20 évvel le akarták bontani.


Gustave Eiffel a tornyot eredetileg nem is Párizsba, hanem Barcelonába tervezte, az 1888-as világkiállításra. Miután az ottani városvezetés visszadobta az ötletet, B-tervként jött szóba Párizs. Eiffelnek nem volt könnyű dolga, ugyanis a torony építésével párhuzamosan részt vett a francia Panama-csatorna tervezésében is. Ez a projekt látványosan összedőlt, és Eiffelre csúnyán ráhúzták a vizes lepedőt az ezt követő politikai-pénzügyi botrányban. Bűnbaknak kiáltották ki, és végül 1893-ban el is ítélték két év börtönre (aztán felmentették, mielőtt a rácsok mögé került volna).

 

A történelem legügyesebb szélhámosa kétszer adta el az Eiffel-tornyot

Később átnyergelt pénzhamisításra; amikor már majdnem tönkretette az amerikai bankrendszert, a féltékeny barátnője adta fel a rendőröknek.

Az Eiffel-tornyot az építkezés kezdetétől fogva komoly ellenkezés övezte. Hiába hangzott jól, hogy a világ legmagasabb épülete lesz (méghozzá bőven, a rekordot tartó Washington-emlékmű 169 méteres magasságát majdnem megduplázva), a közvélemény nem volt vevő rá. A korabeli véleményformáló celeb sorra tiltakoztak az építmény ellen: több mint 300 művész és egyéb híresség jelentetett meg felháborodott hangú nyílt levelet a sajtóban, amiben ocsmány szörnynek, a városképet elrondító fekete gyárkéménynek nevezték a tornyot. Eiffel végül úgy kapta meg az építésre az engedélyt és a támogatást a várostól, hogy csak ideiglenes látványosság lesz, és 20 évvel az elkészülte után, vagyis 1909-ben lebontják. Mivel köztudomású volt, hogy ez a terv, erre építve sikerült egy zseniális szélhámosnak később kétszer is eladnia a tornyot(pontosabban a bontás után keletkező több ezer tonna fémhulladékot).

Eiffel ugyan kénytelen-kelletlen belement, hogy csak húsz évig áll majd a torony, de rögtön elkezdte keresni a kerülő utakat, amivel megmentheti az építményt a bontástól. Mivel a tudományos világban látta a potenciális megmentőt, már a hivatalos megnyitó utáni napon elkezdett dolgozni a torony tetején egy meteorológiai állomás, csúcskategóriás hőmérséklet- szél- és nyomásmérő műszerekkel. Beépítettek egy hatalmas manométert is a toronyba: ez tulajdonképpen egy U alakú cső, félig feltöltve folyadékkal. Az egyik végét lepecsételik, a másikat szabadon hagyják, így az U két szárában a folyadék szintje a kinti és benti nyomás közti különbségét mutatja, Egy több száz méteres ilyen műszer a mai napig különlegességnek számít, hát még 130 éve. A torony alatt pedig egy hatalmas szélcsatornát építettek, amiben repülőgépek modelljeit, propellereket és szárnyfelépítéseket lehetett tesztelni.

Eiffel ezeket a laboratóriumokat és a bennük zajló tudományos kísérleteket mind maga finanszírozta, abban bízva, hogy az épület néhány év alatt nélkülözhetetlenné válik a tudomány számára, és a tudósok majd kilobbizzák, hogy megmaradhasson. 1898-ban Eugéne Ducretet rádiókísérletei hozták el az áttörést: Marconi drótnélküli távíróját továbbfejlesztve az Eiffel-torony tetejéről küldött rádióüzenetet a 4 kilométerre levő párizsi Panthéon tetején elhelyezett vevőberendezéshez, a francia tudományos akadémia színe-java előtt. Később innen sikerült először a csatornán túlra, Angliába rádióüzenetet küldeni, majd az első transzatlanti rádiós kapcsolatot felvenni.

1903-ban, amikor már elég közel volt a bontás határideje, Eiffel felajánlotta a francia hadseregnek, hogy végezzék a saját rádiókommunikációs kísérleteiket a toronyból, még a labor felépítésének költségeit is állta. Az ötlet fényesen bevált: 1908-ra az Eiffel-torony lett a francia katonaság rádiós központja, innen tartotta a kapcsolatot a parancsnokság a különféle katonai létesítményekkel, hadihajókkal, az észak-afrikai helyőrségekkel. Ez alól nyilván nem lehetett csak úgy lebontani a tornyot, így Párizs városa meghosszabbította az engedélyét. 1910-ben aztán otthont kapott az Eiffel-toronyban a pontos idő szignálját sugárzó adóállomás, és ez végképp megmaradásra ítélte az építményt. (Ma ez már nem tűnik olyan nagy dolognak, de akkoriban óriási áttörés volt, hogy mindenhol garantáltan ugyanannyi lett a pontos idő, például sokkal megbízhatóbb lett a vonatos közlekedés és áruszállítás, vagy a hajók navigációja.)

GettyImages-3359949

Fotó: Fox Photos / Getty Images Hungary

Pár év múlva, az első világháború kitörése után az Eiffel-torony meghálálta Franciaországnak, hogy megkímélték. A toronyban berendezett rádiós lehallgatóállomás kapott el egy német katonai adást, amiből kiderült, hogy a német csapatok közelednek Párizs felé. Egy gyors mozgósítással sikerült még a város elérése előtt lecsapni a közeledő seregre, ez volt az első marne-i csata, avagy a Marne-i Csoda, ami megmentette Párizst. A torony ezek után végleges építménnyé vált, de igazán népszerűvé, turistacsalogató látványossággá és Párizs jelképévé azonban csak a második világháború után lett, amikor New York felhőkarcolói már rég elhódították tőle a legmagasabb épület címét.


(index.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6569 RON
1 dollár = 4.0889 RON
100 forint = 143.7 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Eladó ház a Luchian utcában Csendes, de szinte központi helyen eladó 170 négyzetméter alapterületű, jó állapotban (...)

Gyermekgondozas/felugyelet 3 es fel eves kisfiu melle dadus kerestetik 0740186423

i want to join illuminati BRUDERSCHAFT ILLUMINATI Leichter Weg, um der Illuminati-Bruderschaft der Welt beizutreten. Bist du (...)

adj fel hirdetést
ff2

SZAVAZÁS

Ön szerint szükséges-e a család fogalmáról szóló alkotmánymódosítás?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Hippie FF2018: METALON koncert

Nagy örömben lesz részetek, kedves (...)

Thurman Zoltán Először kiállított nagybányai (...)

”Thurmann Olivér többször járt (...)

vgá FF2018: MUSICAL - a budapesti Madách (...)

köszönjük, Budapest

Nagyi Kiemelkedően jó érettségi (...)

Büszke vagyok Rátok!!! Íme (...)

Alaszka Kolozs és Máramaros megyében (...)

Sajnos a cikket olvasván Máramaros (...)

Sarateanu József Kövesi leváltásáról az (...)

Mikor már kezdett kilábolni az (...)

Péter Károly Kövesi leváltásáról az (...)

„Megpróbálja azt (...)

Péter Károly Magyar állami kitüntetésben (...)

Csak büszkék lehetünk, hogy még (...)

Fekete Ferenc Macron föderális uniója és a svéd (...)

'Macron beszédében hangsúlyozta, (...)

Varga Gábor Több ezer fekete lyuk hemzseghet a (...)

Lebilincselő cikk!

Zászló Magyar személyiségekről is (...)

Sokkal boldogabb lennék, ha az (...)

vgá „Nem tudom legyőzni” – Gyurta (...)

így is nagyon jó volt Dani!

Thurman Zoltán Közlemény a hajdani polgári (...)

Szeretném láttni pontosan, hogy a (...)

Ricsi Bonis KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Az egészségügyi iskola túl közel (...)

vgá Az Igric - turné Nagybánya (...)

öröm, mikor Budapest vendégszerepel (...)

cotos KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Szerintem eszrevetettek, hogy nem jol (...)

szittya A Nagybányai RMDSZ közleménye

a kis bozgor chereces :) nem mondta meg (...)

HZS A Nagybányai RMDSZ közleménye

Szégyen és gyalázat ez a (...)

Mer Kell A Nagybányai RMDSZ közleménye

A nagybanya.ro oldalan olvasva ezt a (...)

David Aaron A Nagybányai RMDSZ közleménye

Ez a Kerekes Katalin nevezetű (...)

Kereszthegyi A Nagybányai RMDSZ közleménye

Edesanyam elment az unnepsegre, melynek (...)

Kapjatokbe A Nagybányai RMDSZ közleménye

Nagyszeru a ralatasa az rmdsz-nek (nem (...)

Jurka Miklos Musical és operett est a kolozsvári (...)

Maramarosszigete nem kuldenek kegyeket?

vgá Magyar aranyérem a téli olimpián!

gratula! brávó, Fiúk!!

Szika Levente Zoltán Az „ásító torony” alatt (...)

...ami pedig ezt az irományt illeti, (...)

Oradea MSZP Az „ásító torony” alatt (...)

ekkora nepszerusege meg nem volt egy (...)

Oradea MSZP Az „ásító torony” alatt (...)

ekkora nepszerusege meg nem volt egy (...)

Dávid Lajos Az „ásító torony” alatt (...)

Stimată Laura Ghinea! Citind de mai (...)

Dávid Lajos Az „ásító torony” alatt (...)

Kedves Laura Ghinea! Többször (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh