Egy titokzatos ember és a róla szóló kűr: Rasputin

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Grigorij Jefimovics Rasputin orosz szerzetes, gyógyító és látnok volt, aki a XIX. és a XX századfordulóján élt. Nagy hatást gyakorolt II. Miklós cárra és nejére, Alexandra cárnéra. Fiúkat, Alekszej cárevicset meggyógyította hemofiliából és vérzékenységből.


Szentpéterváron hírnévre tett szert miszticizmus iránti fogékonysága miatt. ,,Őrült  papként emlegették. Szexuális vonzereje nagy volt.

Eljutott Athosz szigetére és Jeruzsálembe, ahol az egyház elismerte és kivívta  hírnevét. Az első világháborúban kezdték megszeretni és minden városban  ünneplő tömeg várta. Szomorú, tragikus vége lett, meggyilkolták.

Natalia Bestemianova és Igor Bobrin négyszeres jégtáncvilágbajnokok, egyszeres olimpiai bajnokok elgondolkoztató kűrrel emlékeztek meg az orosz gyógyítóról. Andrei Bukin alakítja a sarkalatos jelleméről híres, szibériai származású kuruzslót. A jégtáncjáték zenei aláfestése drámai beütésű akkordokkal tarkított, legalább kísérteties. A koreográfia nemcsak Rasputin mester és feleségének kapcsolatáról, hanem a szerzetesgyógyító a betegségekkel való harcáról  szól. Andrei Bukin absztrakt, mély beleéléssel beszél Grigorij Rasputin szpirituális, belső harcairól.

A sokszoros bajnok korcsolyázó ruhája vörös, mint Jézusnak a keresztúton, nyakában kereszt, szimbólumként Grigorij Rasputin és Andrej Bukin szenvedéseiképpen.

A két világhírű sportoló zord arca, félelmetes tematikájú tánca Rasputin komplikált lelki világába enged betekintést. Natalia művésznő rohan a mesterhez, talán a feleség, és a betegek kétségbeesett ragaszkodását mutatja be   Gregorij gyógyítóhoz. A kűrben Andrej Bukin arca nagyon meggyötört, emberfölötti  lelki küzdelemről téve tanúbizonyságot. Ilyen a jégtánckűr első  része, a második rész nyugodtabb.zeneileg és koreográfiailag is. Áldásról van szó, a mester áldását is beleszövi a koreográfus a librettóba. Amíg az első részben Natalia Bestemianova asszonynak hideg, robotos ábrázata van, amelyik a Gregorij Rasputin  társadalomnak iránta való kezdeti közönyéről beszél, a második részben Natalia asszony egy győztes arcot mutat, ami Rasputin győzelmét képviseli.

A kűr koreográfiájában ,,vihar,, támad, Rasputin jégreesik, a leki tusája ez  (!?),  az első világháború (!?) , az idealizmusért küzdő kommunista forra-dalom  előszele (!?), ...forradalomról beszél angolul a sportriporter is.

A kűr végén letérdepel a kamera előtt a két sokszoros bajnok, a  Teremtő iránti alázatukról tesznek tanúbizonyságot. Bukin meggyötört, Natalia asszony feszült, de el van gondolkodva.

A koreográfia a riporter megjegyzéséből Igor Bobrin, 1980-as  férfi, korcsolya Európabajnok munkáját dícséri, aki 1997-ben Czakó Krisztinát is hozzásegítette a kontinentális ezüsthöz.   

A kűr után a két művész felenged, vastaps fogadja a szereplést, sokan állva ünnepelnek. Katarzisként hat ez a pár perc tömény, magasfokon égő tűz.

(Varga Gábor)

                                                                            

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6669 RON
1 dollár = 4.0761 RON
100 forint = 144.25 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Acélszerkezetek szereléséhez keresünk munkavállalókat Magyarországi munkavégzésre keresünk azonnali munkakezdéssel, hosszútávú és állandó (...)

MATEK ORA Matematikat tanitok V-VIII osztalyos diakoknak. Tel.0727374905

elado elado szuzuki szwift 1328kc 16 szelepes 96 loerö 2005 böl.jo àlapotban levö magàn (...)

adj fel hirdetést
ff2

SZAVAZÁS

Melyik koncert tetszett a legjobban a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napokon

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcso