Egyre komolyabb a verseny a világűr kincsesbányáiért

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az űrbányászat hatalmas üzletet jelent, és a Föld országai egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy képesek legyenek kitermelni a Holdon vagy az aszteroidákon található nyersanyagokat. Noha még mindig számos technikai akadályt kell áthidalni, nem véletlen, hogy a roham már megkezdődött. A világűr ugyanis hihetetlen értékben rejt kincseket, és senki nem akar lemaradni a lehetőségről.


Egyre izgalmasabb lehetőségekkel kecsegtet a Hold-bányászat, különösen miután a NASA nemrégiben közölte, bizonyos fémekből sokkal több lehet a Holdon, mint ahogy azt a tudósok korábban gondolták. Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal friss tanulmánya szerint ugyanis a Hold felszíne alatt a korábban véltnél több lehet olyan fémekből, mint a vas vagy a titán– írja a Mining.com.

Nem véletlen, hogy a Hold „meghódítása" ma már kevésbé űrutazási presztízskérdés, sokkal inkább hatalmas üzleti lehetőség. Az Egyesült Államok részéről a NASA és több magánprojekt is dolgozik olyan megoldásokon, amelyek megkönnyítik a Hold- és űrutazást valamint a Földön kívüli bányászatot.

Közben Oroszországban a Roscosmos állami szervezet 2018-as terve szerint két évtizeden belül hosszú távon üzemelő bázist építenének a Holdon. Nyugat-Európa részéről pedig Luxemburg 2018-ban hozta létre a saját űrügynökségét (LSA), hogy felpörgesse a földközeli objektumok feltárást és az erőforrásaik kereskedelmi célú fölhasználását.

A luxemburgi szervezet sajátossága, hogy az LSA nem tervez önálló kutatási vagy űrutazási projekteket, a célja az, hogy felgyorsítsa az együttműködést az érdekelt felek között, bevonva befektetőket és egyéb partnereket is az üzleti projektekbe.

Versenyfutás a Holdig

Mindazonáltal még mindig igen sok kérdés és bizonytalanság van a Hold-bányászat körül. Továbbra sem világos ugyanis, hogy mennyire megvalósítható és mennyire térül meg a bányászat. Napjainkban három alapvető nyersanyag körül forog a Hold-bányászattal kapcsolatos diskurzus.Az egyik a víz, amelyet rakéta-üzemanyagként lehetne használni, a másik a hélium-3, amely az atomenergia területén jelenthet komoly értéket, a harmadik csoportot pedig a ritkaföldfémek adják, melyek a feldolgozóiparban lehetnek különösen fontosak.

A NASA azonban még a tavalyi év végén is azon az állásponton volt, hogy az űrbányászat egyelőre csak „tippelési" fázisban van. Olyannyira, hogy egyszerre szólnak hírek arról, hogy a Holdon elegendő helium-3 lehet ahhoz, hogy az 10 000 évre ellássa energiával a Földet, miközben mások úgy vélik, hogy olyan kevés van belőle a Holdon, hogy még a teljes felszín bányászati kihasználása esetén sem térülne meg anyagilag.

A legtöbb kutató azonban abban egyetért, hogy a jelenlegi technológiákkal csak nagyon nehezen lehetne hozzáférni a Holdon található nyersanyagokhoz,és egyelőre senki nem tud olyan, igazán jó megoldást, amellyel költséghatékonyan vissza lehetne szállítani azokat a Földre.

Hatalmas üzletet jelenthet a Hold-bányászatFORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP/PETER KNEFFEL

Ezzel együtt is több olyan fontos vállalat van, amely már most igyekszik lecsapni a jövőben kínálkozó lehetőségre a Holdbányászat-területén. A Moon Express például 65,5 millió dollárt szerzett a befektetőktől (akik között ott van például Peter Thiel), és a cég célja, hogy a holdmissziók kereskedelmi kibővítése mellett demokratizálja a Holdkutatást.

A japán ispace szintén a kereskedelmi űrtevékenységeket helyezi a középpontba – elsősorban a Holdon található nyersanyagokra fókuszálva –, és a vállalat eddig 94,2 millió dollárnyi tőkét szerzett a befektetőktől.

Továbbá az Amazon-alapító Jeff Bezos irányítása alatt működik a Blue Origin űrkutatási cég, de két másik startup, a Planetary Resources és a Deep Space Industries is sokmillió dolláros tőkebevonás mellett dolgozott az űrbányászaton, mielőtt a nagyobb vállalatok felvásárolták őket. Előbbit a ConsenSys, míg utóbbit a Bradford Space vette meg.

Út az aszteroidákig – és vissza?

A 2012-ben alapított Planetary Resources azonban azért is mérföldkőnek számított, mert ez volt az első olyan vállalat, amelyet kifejezetten az aszteroida-bányászatra fókuszálva hoztak létre. A Hold mellett ugyanis az aszteroidákon fellelhető nyersanyagok is hatalmas üzleti potenciált rejthetnek – jóllehet legalább olyan nagy kihívást is jelentenek.

2017-ben pedig a NASA és egy Caltech tanulmány is úgy számolt, hogy egy aszteroida-bányász misszió nagyjából 2,6 milliárd dollárba kerülhet. Ez egyébként nem is olyan gigantikus összeg, ha azt nézzük, hogy egy ritkaföldfém bánya működtetésének költsége elérheti akár az 1 milliárd dollárt is. Egy futballpálya méretű aszteroida pedig akár 50 milliárd dollár értékű platinát is tartalmazhat.

Az aszteroida-bányászat lehet a következő nagy lépés a Hold mellettFORRÁS: AFP/NASA

Mindazonáltal itt is súlyos kérdés, hogy még ha sikerülne is kibányászni ezeket a fémeket, hogyan lehetne technikailag visszaszállítani azokat a Földre – ráadásul gazdaságosan. A másik alternatíva, amely a Hold-bányászat kapcsán is fölmerül, hogy nem is kellene ezeket visszaszállítani. A Hold esetében akár elképzelhetők lehetséges felhasználási opciók a hosszú távra berendezkedő Holdbázisok létesítésével, de az aszteroidáknál ez már sokkal nagyobb kihívás.

Üzleti szempontból az is kérdés, hogy ha megoldható volna a Földön ritkának számító nyersanyagok tömeges hazaszállítása az űrből, akkor ez miként befolyásolná az adott fémek piaci árát. Ugyanis ha például a platina hirtelen már nem számítana olyan ritkának, akkor elvileg elképzelhető, hogy a megnövekedett kínálat lenyomja az árfolyamot, aminek következtében nagyon gyorsan eltűnhet az űrbányászat nyereségessége.

Következésképpen, egyelőre igen sok a nyitott kérdés a Hold-bányászat és az aszteroida-bányászat kapcsán. Az azonban jól látszik, hogy számos kormány és vállalat felismerte az ebben rejlő potenciált, és ha ilyen tempóban folynak a fejlesztések, akkor a nem is olyan távoli jövőben akár teljesen bevett gyakorlat lehet a rendszeres űrbányászat. Főleg, hogy a NASA tavaly már úgy számolt, hogy 2025-re elvileg reális lehet a hélium-3 bányászat a Holdon.

(origo.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukReklam


árfolyam:
1 euro = 4.9188 RON
1 dollár = 4.0604 RON
100 forint = 1.4097 RON

NAGYBÁNYAI ESEMÉNYNAPTÁR

rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Kapcsolat helyi pilótákkal Kedves Nagybányaiak! Olyanokkal szeretném felvenni a kapcsolatot, akik vitorlázórepülnek, (...)

scharzandre39@gmail.com Finanszírozás Sziasztok, hitelügynök vagyok, aki személyes kölcsönöket nyújt (...)

Gyors és megbízható hitelajánlat Hitelre van szüksége, vészhelyzet esetén vásárlási projekthez, kölcsönhöz vagy (...)

adj fel hirdetést
no

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

RobertTef Lakossági fórumot tart a nagybányai (...)

FB friends spy is a facebook (...)

DottSoina Vasárnapi szentmise élőben a (...)

lower price on finasteride camber

Davidatoff Megmenthet az okostelefon az (...)

п»їDear Fighter Pilots, [b]I (...)

Szakács Csaba Háromnyelvű helységnévtáblát (...)

Tisztelet a városi román (...)

Kopanyi Vilma Tisztújítás 2021 - felsőbányai (...)

Sok sikert mindenkinek

FerFrwau Megmenthet az okostelefon az (...)

CROWN Tidings from Span - (...)

Szika Levente Zoltán VIDA ZOLTÁN (1941-2021)

Nyugodjék békében! Őszinte (...)

Ildikó Biró A magyar állam körözte le a Szilágy (...)

Mennyi lehet a felújítási költség (...)

Máriás József VIDA ZOLTÁN (1941-2021)

Nyugodj békében, drága barátom, (...)

Csongor Huba Varady Tisztújítás 2021 - A nagybányai (...)

Ruskál Mátyás hiányzik a (...)

Kedves György Magyar találmány, amelyért hercegek (...)

Szinte hihetetlen, a magyar innováció (...)

Jurca Krisztián Tamás A határig tervezik az M3-as (...)

Nagyon jó! Király!

székely lászló géza Németh László születésének 120. (...)

Hazánk egyik legkiválóbb ,széles (...)

Judith Gorog 125 éves a Nagybányai Művésztelep - (...)

Izgalommal varom az eloadast, sok (...)

KelepElek A kutyatulajdonosok (...)

Gyihhááá! Illegális (...)

Miskolczi Katalin 125 éves a Nagybányai Művésztelep - (...)

Sok sikert a programhoz, már naGyon (...)

Extractionmrg A Szent István Napok 2020 további (...)

collection of poems composed

AndrewDuata Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

https://zootovaryvsem.org/ (...)

Dániel Penkov Mikola András: Színek és fények (3.)

Várom a folytatást' Ezek után (...)

Ferenc Seres A járvány kezdetétől számítva 800 (...)

Sajnos Nagybánya lakosait megviselte a (...)

RIST ZITA A városfejlesztés és városarculat (...)

Kedeves varosi tanacsosok!amit fentebb (...)

Katalin Nászta Kétszáz évvel ezelőtt nyitotta meg (...)

Köszönöm a cikket!

Libik Jòzsef Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

Jò napot.Libik Jòzsef vagyok.Jelenleg (...)

Dr Daróczi János Huszonnégy református elkezdte (...)

Példaértékű kezdeményezés!

Nagy István Bemutatkoznak az RMDSZ Máramarosért (...)

Máramaros megye NEM maradt parlamenti (...)

Attila Szász Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

Sok sikert a fórumnak.

Varga Gábor Emil Boc nem örül, hogy RMDSZ-es (...)

Elég nagy baj!

Kinczel Ferenc Új székháza lesz a Nagybányai (...)

Vigyázzatok a fejetekre el ne (...)

Éva Bondorné Tisztelt Képviselő Úr, mondjon le!

Nem érdekel mi van Nagybányán! Van (...)

Zita Rist Szakmaképzés líceumi diákok (...)

Erdemesnek Tarta am felmerni hogy az (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam