Kettéosztotta a világot a venezuelai válság

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Magyar idő szerint szombaton délután New Yorkban ült össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa, ahol a fő napirendi pont az volt, hogy mi legyen az álláspont a venezuelai kormányválságot illetően.


Venezuelában január tizedikén iktatták be második elnöki mandátumára Nicolás Maduro elnököt, ami több halálos áldozatot követelő tüntetéshullámot indított el. A tüntetésekből kiemelkedett egy fiatal politikus, a 35 éves Juan Guaidó a teljesen ellehetetlenített, de ellenzéki többségű országgyűlés vezetője, aki azt mondta, kész kikiáltani magát ideiglenes elnöknek, és új választásokat kiírni az évek óta gazdasági válságban szenvedő országban.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott, számos venezuelai szenved az élelmiszerek, valamint gyógyszerek hiányától. A szocialista kormány kritikusai szerint a caracasi vezetés a válságot hozzá nem értésével és korrupciójával saját maga idézte elő. Maduro ugyanakkor a Nyugatot hibáztatja az alacsony olajárakért, mindenesetre Maduro hatalomra lépése óta a bolívar értéke a dollárhoz képest 99,99 százalékot zuhant.

Guaidó színrelépése aztán alaposan megkavarta a venezuelai történéseket, sorra jelentették be a világ országai, hogy készek elfogadni elnöknek, amennyiben nem rendeződik a helyzet Venezuelában, míg más országok természetesen a regnáló elnök oldalán álltak ki.

A két nagy tengely természetesen az USA és Oroszország körül formálódik, a két nagyhatalom először az ENSZ Biztonsági Tanács ülésén feszült egymásnak hivatalosan a januárban új szintre lépő válság kirobbanása óta.

Az oroszok első körben azt mondták, nem is kellene az ENSZ BT-nek tárgyalnia a venezuelai történéseket, mert azok az ország belügyének számítanak, majd némileg ennek a logikának ellentmondva azzal vádolta meg Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet az USA-t, hogy puccsot hajtott végre Venezuelában.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter válaszolt neki, aki elmondta, hogy elnökként Nicolás Maduro elnyomta a venezuelai népet, éhezésre és arra kárhoztatta, hogy tömegével hagyják el az országot, ami destabilizálja a térséget.

„Eljött az idő, hogy válasszanak az országok, kinek a pártján állnak Venezuelában - jelentette ki Pompeo, egyúttal arra sürgetett minden államot, hogy ismerjék el Juan Guaidót. „Vagy a szabadság erőivel vannak, vagy egy sorban Maduróval és a poklával”.

Az ENSZ BT tanácskozása ideje alatt sorra jelentették be a különböző európai országok vezetői, hogy készek elfogadni Juan Guaidót elnöknek, amennyiben nyolc napon belül nem sikerül megoldást találnia Madurónak a kialakult helyzetre.

Az USA mellett Németország, Franciaország, Spanyolország és Portugália jelezte az ENSZ BT ülése alatt, hogy elfogadja Guaidót. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pedig közölte: az EU további, egyebek között az ország vezetésével kapcsolatos intézkedéseket fog hozni, ha az elkövetkező napokban Venezuelában nem írnak ki választásokat. Federica Mogherini szabad, tiszta és hiteles választásokat sürgetett egy olyan kormány megválasztása érdekében, amely hűen tükrözi a venezuelai nép akaratát.

A regnáló elnök oldalán is folyamatosan jelentkeznek be az országok, Oroszország mellett Irán, Törökország és Kína van a legnagyobb Maduro-támogatók között.

ÍRTUNK EGY KÉRDÉST A MAGYAR KÜLÜGYNEK IS, HOGY MAGYARORSZÁG MILYEN ÁLLÁSPONTOT KÉPVISEL VENEZUELA ÜGYÉBEN AZ ENSZ BT ESEMÉNYEINEK ISMERETÉBEN. HA KAPUNK VÁLASZT, FRISSÍTJÜK A CIKKÜNKET.

A nyilatkozatok alapján úgy néz ki, hogy a kérdés az egész világot megosztotta, még a karibi szigetvilág országai is két táborra szakadtak, ráadásul vannak olyan országok, mint például Jamaica, amelyek először Guaidó oldalára sorolták magukat, majd később a döntésüket megváltoztatva azt mondták, inkább Madurót támogatják. Haiti pedig azt az álláspontot vette fel, hogy ők azt támogatják, akit az USA is támogat. Haiti esete annyiban is érdekes még, hogy az ország Venezuela támogatója volt hosszú időn keresztül, de nagyjából egy hónappal ezelőtt engedett az amerikai, kanadai és kolumbiai nyomásnak, és elítélte Maduro újabb elnöki ciklusát.

Ebben a lenti listában igyekszünk összefoglalni, hogy a magyar idő szerint szombat esti időpontban hogyan áll a Guaidó-, illetve a Maduro-párti országok listája. A legtöbb ország formálisan támogatta valamelyik oldalt az ENSZ BT ülésén vagy korábban, de vannak országok, mint például Kína vagy Dél-Afrika, amelyek azt mondták, hogy az ügyet Venezuela belügyének tekintik, ezért nem támogatják azt, hogy az ENSZ BT foglalkozzon vele, ami viszont a Madurót támogató orosz álláspont is egyben, így mondhatjuk azt, hogy ezek az országok a Maduro-táborban foglalnak helyet.

Országok Maduro pártján:

Antigua és Barbuda,
Dél-Afrika,
Egyenlítői-Guinea,
Jamaica,
Kína,
Oroszország,
Saint Lucia,
Saint Vincent és a Grenadine-szigetek,
Szíria,
Törökország.

Országok Guaidó pártján:

Argentina,
Bahama-szigetek,
Belgium,
Brazília,
Costa Rica,
Ecuador,
Haiti,
Honduras,
Franciaország,
Kanada,
Kolumbia,
Németország,
Paraguay,
Peru,
Portugália,
Spanyolország,
USA.

Az, hogy ennyi ország ismerné el adott esetben elnöknek Juan Guaidót, aki tulajdonképpen csak kikiáltotta magát elnöknek némi jogi magyarázatra szorul.

Maduro úgy lett másodszor is elnök, hogy tavaly májusban előválasztást tartott, amikor már nagyon nagy volt rajta a nemzetközi nyomás az országában tapasztalható állapotok miatt. Az előválasztáson viszont nem indulhattak el a legnépszerűbb ellenzéki szereplők. A nemzetközi közösség számos tagja elítélte a választást, és jelenleg a hatalmától megfosztott nemzetgyűlést tekintik az egyetlen legitim intézménynek az országban. Guaidó pedig a nemzetgyűlés elnöke, így lehet az, hogy Maduróval szemben őt ismerik el.

(index.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7509 RON
1 dollár = 4.1988 RON
100 forint = 150.39 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

kérés Philips videolejátszóhoz keresek távírányitót a Don Bosco gyerekei számára. Ha valakinek (...)

Betteggondozót keresek Szamosardóra (=Arduzel) keresek egy idős, beteg nő gondozására alkalmas, megbízható, magyar (...)

GREAT ILLUMINATI ORDER Grüße von der großen Ordnung der Erleuchtung an den Vereinigten Staat und auf der ganzen Welt, (...)

adj fel hirdetést
rmdsz ep oldalso

SZAVAZÁS

Melyik koncert tetszett a legjobban a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napokon

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

SZENTES FF2018: Mátyás király-emlékév (...)

Nekem ez a program tettszett a (...)

Hippie Ferenc pápa szerint a szex isten egyik (...)

Volt még egy ilyen pápa a Katolikus (...)

uachya Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

where to buy levitra online walmart (...)

Hippie Szombaton is gazdag programokkal (...)

De...írhatnátok a Metalon koncertről (...)

Hippie Egyre sokszínűbb a 2018-as (...)

Manapság sem ártana méhészetet (...)

Gonda Jánosné Major Erzsébet Magyar állami kitüntetésben (...)

Óriási hatalmas művész Tőrös (...)

Péter Károly Modern életünk fontos (...)

Az írás negyedik mondata a „van (...)

LDG Nagyon fontos európai választás (...)

Még egy átvett, non-szensz, üres (...)

Hippie FF2018: METALON koncert

Nagy örömben lesz részetek, kedves (...)

Thurman Zoltán Először kiállított nagybányai (...)

”Thurmann Olivér többször járt (...)

vgá FF2018: MUSICAL - a budapesti Madách (...)

köszönjük, Budapest

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh