Magyar közösségi oldal indult a gyerekeinknek

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Egy magyar szülő úgy döntött, nem várja meg, amíg a gyereke nem neki való helyre keveredik a neten, inkább épít neki egy biztonságos sarkot. Ez lett a most indult Mygnoo, egy kifejezetten gyerekeknek készült közösségi oldal, ahol a szülő is fent van, és szinte mindent lát, amit a gyereke művel. Közben a Facebook is próbálkozik hasonlóval, és az amerikai céget emiatt ért kritikákkal a magyar projektnek is szembe kell néznie. Kipróbáltuk az oldalt, és az alapítóval is beszélgettünk a célokról és buktatókról.


Nagyon sok 9-10 éves is fent van már Facebookon, ami viszont nem túl biztonságos a számukra. Úgy voltam vele, hogy akkor csináljunk egy olyan oldalt, ami viszont az

– mondja Szerdahelyi Gabriella, a frissen indított és kifejezetten gyerekeknek szánt magyar közösségi oldal, a Mygnoo ötletgazdája és üzemeltetője.

Manapság, amikor minden azzal van tele, hogy a közösségi média olyan, mint a drog, a gyerekekre ártalmas lehet a sok kütyüzés, és még maga a Facebook is elismeri, hogy rossz hatással lehet a felhasználóira, nem nagyon kell magyarázni, miért aggódik sok szülő, amikor a gyereke az internet iránt kezd el érdeklődni. (Még akkor se, ha az azért erős túlzás, hogy a Facebook önmaga egy nagy depresszióautomata volna.)

A gyerek közösségi oldal ötlete először tavaly júniusban merült fel – mesélte az Indexnek Szerdahelyi. Azt látta, hogy a nyolc éves lánya és a barátai igényelték volna, hogy a nyári szünetben is tudjanak kommunikálni, akárcsak a felnőttek, de a Facebookra és hasonló helyekre a szülők még nem merték fölengedni őket. Ezért döntött úgy, hogy létrehoz nekik egy olyan helyet, ahol kapcsolatot tudnak egymással tartani, de kontrollált és biztonságos környezetben. (Bár talán nem is annyira a Facebooknak nyújt alternatívát az oldal, hanem például a fiatalok körében népszerűbb Snapchatnek vagy itthon – a közel sem reprezentantív közvélemény-kutatásom szerint – a Vibernek.)

A 6-16 éves korosztálynak – bár a dizájnból ítélve inkább a kicsiknek – készült Mygnoo igazi garázsprojekt: Szerdahelyi az ötletgazda és az adminisztrátor, és az oldal figuráit is ő maga rajzolta; magát a rendszert a férje és az informatikus szomszéd rakta össze; bizonyos fejlesztéseket pedig egy külső céggel végeztettek el, például hogy lehessen ugyanazzal az emailcímmel többször is regisztrálni.

AZ OLDAL LÉNYEGE UGYANIS ÉPPEN AZ, HOGY A GYEREKEK CSAK ÍRÁSOS SZÜLŐI ENGEDÉLLYEL REGISZTRÁLHATNAK, ÉS A RENDSZER MÁR EKKOR ÖSSZE IS KÖTI A PROFILJUKAT A SZÜLŐÉVEL, AKI BIZONYOS MÉRTÉKIG FELÜGYELHETI, HOGY A GYEREKE KIVEL ÉS MIT MŰVEL A NETEN.

Február elején el is indították a szolgáltatás családon belüli tesztüzemét, majd egy kis finomhangolás után nyilvánosan is elérhetővé tették. Szerdahelyi első körben a kislánya zsámbéki iskolájában mutatta be az oldalt, de bárki regisztrálhat, aki a saját gyerekével szeretné kipróbálni. A rendszer üzemeltetéséhez bérelnek egy egy szervert, és bíznak benne, hogy ez bírni fogja azt is, ha egyszerre sokan szabadulnak rá, illetve ha nagy lesz az érdeklődés, tervezik a bővítést is. Azt persze Szerdahelyi is elismeri, hogy van még mit finomítani az oldalon.

Apa kezdődik

A Mygnoo tehát írásos szülői hozzájáruló nyilatkozatot kér a regisztrációkor. (Enélkül is lehet regelni, de ha 30 napon belül nem jön meg a nyilatkozat, törlik a profilt.) A folyamat elején ki lehet választani, hogy – a Mygnoo szóhasználatával – Gnomy (gyerek felhasználó) vagy Angel (szülő) akar éppen csatlakozni. Ha gyerek, akkor már csak a születési dátumát és a nemét, illetve a kapcsolattartó szülő nevét és emailcímét kéri a rendszer. Erre a címre jön még egy hitelesítő email. Végül az oldal adminisztrátora hagyja jóvá a regisztrációt. A szülőnek is ugyanezzel az emailcímmel, de külön körben regisztrálnia.

Valódi nevet nem lehet megadni, csak egy kitalált felhasználónevet, ami szintén a gyerekek identitását hivatott védeni. (Ez véletlenül pont egybeesik azzal a trenddel is, hogy a felnőtt közösségi oldalakra is visszatérhetnek a korábban a trollkodás visszaszorítása miatt száműzött álnevek, miután egy német bíróság kimondta, hogy a Facebook illegálisan kötelezi valósnév-használatra az embereket.) Az álnevesített gyerekek előre megbeszélt nevek alapján tudják megtalálni egymást, illetve küldhetnek emailes meghívót is.

Az oldal elsősorban arra épül, hogy a szülőkkel közösen, együtt dolgozzunk. Ha a szülő létrehozza a saját profilját, onnantól kezdve csak a saját gyerekét és annak idővonalát fogja látni; neki joga van ahhoz, hogy töröljön olyan adatot, amit esetleg a gyerek kirak magáról, pedig nem kéne, például személyes adatokat

– mondja Szerdahelyi Gabriella, hozzátéve, hogy ők maguk is figyelik és moderálhatják az oldalt, ha a gyerekek védelme érdekében szükségét ennek érzik. (Ez egyébként a felhasználási feltételekben is szerepel.)

Ki is próbáltam hát az oldalt másodmagammal – amit itt szó szerint kell érteni, mert regisztráltam 15 éves gyerekként és az apjaként is, hogy lássam, hogyan működik a gyakorlatban a szülői felügyelet.

Játszani is engedd szép, komoly fiadat

A dupla regisztráció simán ment, és elég gyorsan, mindössze pár perc alatt aktiválták is a fiókjaimat. Bejelentkezés után egy Facebook-hírfolyam nagyon lecsupaszított, kicsit fapados és elég narancssárga hasonmása fogad. Az oldal hozza nagyjából ugyanazokat az alapfunkciókat is: lehet bejegyzéseket, képeket, videókat posztolni, csetelni, csoportokat és eseményeket létrehozni – csak mindezt az oldal saját kis univerzumába zárva. Még néhány olyan alapjáték is elérhető, mint a puzzle, a szúdoku, a Tetris vagy a Flappy Bird.

A Mygnoo idővonala. A bejegyzéseknél megadható, ki láthatja azokat.

A Mygnoo idővonala. A bejegyzéseknél megadható, ki láthatja azokat.

A szülő pedig a maga falán szintén posztolhat, de fontosabb, hogy látja, ha a gyereke tesz közzé valamit, és értesítést kap arról is, ha a gyerekének új ismerőse lesz vagy új üzenetet kap. (Fontos viszont, hogy a két gyerek közti privát levelezésbe nem lát bele.) Be is tudja lájkolni a gyereke bejegyzését, sőt hozzá is tud szólni. De nem csak passzív figyelő lehet: szerkesztheti és ki is törölheti a gyereke posztjait, bár ezzel nyilván csak nagyon indokolt esetben érdemes élni, különben a gyereket sikerül pillanatok alatt leszoktatni az oldal használatáról, és visszaterelni a zugsnapchatezéshez.

Csoportokat is lehet indítani, ezeket a szülő is látja. Indítható viszont titkos csoport is, annak pedig a szülő a létezéséről se tud – gondoltam eredetileg, amikor kellően rosszban sántikáló gyerekként létrehoztam a “Szülőmentes csoport” nevű titkos tömörülést, és elégedetten nyugtáztam, hogy a szülő a maga idővonalán ebből mit sem lát. Másnap viszont azt vettem észre, hogy a csoport neve “LÁTSZÓLAG szülőmentes csoport”-ra módosult, és már a szülő falán is ott vannak a csoporton belüli hozzászólások. Létre is hoztam egy új csoportot, és ez már hiába volt titkos, rögtön látszódott a szülőnél is. Vagyis az oldal adminisztrátora nyúlt bele a dologba, ami három dolgot jelent:

  • folyamatos a fejlesztés és gyorsan reagálnak az üzemeltetők;
  • a gyerekeket tényleg minden fronton figyelik és védik;
  • ugyanakkor még így álgyerekként is meglehetősen kellemetlen érzés volt azzal szembesülni, hogy nincs egy sarok se, ahol magam lehetnék az általam választott barátokkal.

Érdekes kérdés az is, hogy az adminisztrátor mit tesz, hogyan lép majd fel, ha valóban be kell avatkozni, például amikor egy zárt csoportban azt látja, zaklatnak a többiek egy gyereket. Az ilyen helyzetek kezelése szülőként vagy tanárként se egyszerű, így felmerül, hogy erre készen állnak-e az oldal gazdái.

(index.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6495 RON
1 dollár = 4.0769 RON
100 forint = 143.84 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Allasajanlat Firma specializat în flori vii și decorațiuni angajează personal pentru dezvoltare strategică (...)

\'Muzsikánál nincs jobb barát\'-Magyar nóta és Operett Gála a Civil Kataning Egyesület szervezésében Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

Magyar nóta és Operett Gála Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

adj fel hirdetést
ff2

SZAVAZÁS

Melyik koncert tetszett a legjobban a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napokon

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

SZENTES FF2018: Mátyás király-emlékév (...)

Nekem ez a program tettszett a (...)

Hippie Ferenc pápa szerint a szex isten egyik (...)

Volt még egy ilyen pápa a Katolikus (...)

uachya Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

where to buy levitra online walmart (...)

Hippie Szombaton is gazdag programokkal (...)

De...írhatnátok a Metalon koncertről (...)

Hippie Egyre sokszínűbb a 2018-as (...)

Manapság sem ártana méhészetet (...)

Gonda Jánosné Major Erzsébet Magyar állami kitüntetésben (...)

Óriási hatalmas művész Tőrös (...)

Péter Károly Modern életünk fontos (...)

Az írás negyedik mondata a „van (...)

LDG Nagyon fontos európai választás (...)

Még egy átvett, non-szensz, üres (...)

Hippie FF2018: METALON koncert

Nagy örömben lesz részetek, kedves (...)

Thurman Zoltán Először kiállított nagybányai (...)

”Thurmann Olivér többször járt (...)

vgá FF2018: MUSICAL - a budapesti Madách (...)

köszönjük, Budapest

Nagyi Kiemelkedően jó érettségi (...)

Büszke vagyok Rátok!!! Íme (...)

Alaszka Kolozs és Máramaros megyében (...)

Sajnos a cikket olvasván Máramaros (...)

Sarateanu József Kövesi leváltásáról az (...)

Mikor már kezdett kilábolni az (...)

Péter Károly Kövesi leváltásáról az (...)

„Megpróbálja azt (...)

Péter Károly Magyar állami kitüntetésben (...)

Csak büszkék lehetünk, hogy még (...)

Fekete Ferenc Macron föderális uniója és a svéd (...)

'Macron beszédében hangsúlyozta, (...)

Varga Gábor Több ezer fekete lyuk hemzseghet a (...)

Lebilincselő cikk!

Zászló Magyar személyiségekről is (...)

Sokkal boldogabb lennék, ha az (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh