Festőtábor a Monte Medion

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A mélyreható felismerés a felfedezés folyamatában a személyiség elkötelezett részvételével működik. Az alkotás vágya nem minden embert késztet munkára és marasztal különleges kibontakozásra. A személyiség az érzelem, érzékeny emberi elme talaján virágozhat ez, az alkotást nem hagyja átlagosnak maradni. Az alkotás elárulja rólad, hogy több vagy másoknál. Ez érvényes a képzőművészetek esetében is, nem csak a játék láttán, hogy "az emberek arcára mosolyt fakasztol, szemükbe könnyet csalsz, mert a legnagyszerűbb dolog a világon ez", ahogyan azt már régen Charlie Chaplin is megállapította.


Állandóan szem előtt tartjuk Delacroix kijelentését is, mely szerint "a kép első kötelessége, hogy ünnep legyen a szem számára..." Amikor a szerzőben ott van az alkotási vágy, ami újra és újra lendületbe hozza, megszűnik körülötte a világ. Lehet, hogy a művész ilyenkor teszi Paul Gauguinhoz hasonlóan, hogy "behunyja szemét, mert látni akar". Bonyolult dolgok ezek és ezért ismerjük el az alkotók nagyságát, különlegességét, mert ők adnak valami mást, valami mindig újat az emberek többségének azzal, ami ünnepet jelent a szemnek, mosolyt fakaszt az arcokra és könnyet csalhat a szemekbe.

ff1

Az igyekezet nem vész el, nem szűnik meg teljesen soha. Az ősök törekvéseinek megbecsülése és tovább vitele fel-fel lángol, ösztönöz és tettekre késztet, hiszen fentebbi megállapítások szerint is az alkotás vágya újítja meg a haladást, az újraéledést és ad mind újabb örömöket a művészetkedvelőknek.

Egy régi folyamatot szeretnénk emlékeiben őrizni, megújulásban felfedezni és örökségben továbbadni napjainkban, amikor hagyatékunk tékájában olyan nagy nevek maradtak, mint Aba Novák Vilmos, Pittner Olivér, Pirk János, Romulus Ladea, a Ferencziek, Hollósy Simon, Réthy István, Thorma János, Popp Aurel, Nagy Oszkár, Benkhardt Ágost, Balla, és még sokan-sokan mások, akik alkotásaikkal példásan gazdagították a bányavidék kincsestárát és akiknek hegyatéka már-már csak könyvekből, albunokból ismert, kevés a múzeumi örökség, és az is szétszórva az egész világon pislákol néhány helyen.

A kultúrát és művészeteket érintő nehéz évek következtek a proletárdiktatúra idején. A "burzsoá-kizsákmányoló" rendszer örökségét nem volt szabad emlegeteni, utánozni, éppen ezért a népi igyekezetű amatőr tevékenységet karolták fel és művelték, melynek szerepe, jelentősége minimalizálta a művészi lehetőségek kibontakozását.

Aztán elkezdődött egy szabadabb, majd teljesen szabad lehetőség, amikor a művészetek kibontakozásának esélye újra fellángolt. Ez esetben bizonyos féltékenységekről, nem érthető egoizmusról vannak tapasztalatok, de az igaz művészet terjedésének nagy jelentősége kapta vissza lehetőségeit. Manapság már többé-kevésbé jobb igyekezet létezik és remélhetőleg a képzőművészeti virágzás napjait élhetjük, ami a bányavidékre is kiterjed és az itt működő festőtáborok, kiállítások, viszik a vezető szerepet ezen a téren.

Már ötödik éve, hogy ezt a tevékenységet hivatalosan működtető Alapítvány- és Egyesületi szinten mutathatja fel a MONTE MEDIO ÉRTÉKEI EGYESÜLET - magába foglalva a volt Műveltségszolgálat tevékenységi részét és felölelve a város kincsestárának hagyatékát, úgy képzőművészeti téren, mint építészeti-, történelmi-, népművészeti-, és kulturális hagyatékok terén is. Az idén eddig kibontakozott eredményekről a képzőművészetek terén ismertek, melynek legbeszédesebb  eseménye az évente megrendezett festőtáborokban alkotott munkák gyűjteménye. Hiányoljuk egy városi képgalériának létét, ez irányba történnek igyekezetek, de sajnos ereményt még nem lehet felmutatni.

A Monte Medio Értékei festőtáborok tevékenysége alatt több mint 30 képzőművész vált ismertté, közülük néhányan a felsőbányai festészet nagymesterei lehetnek, táborokon kívüli tevékenységük nagyon gazdagon adja vissza Felsőbánya természeti szépségeit, arhitekturális képét, a már pusztuló félben lévő régiségek valóságát. Kovács Emil Lajost szeretném említeni elsősorban, akinek munkái a legnagyobb mértékben ismertek és vannak elterjedve a városban. A táborok színvonala egyre inkább a legmagasabb szintre törekvő. Egyetemi kapcsolatok, hazai és külföldi híres, ismert festőművészek jelenléte erősíti azt és az alkotások színvonala ad erre biztosítékot.

Több különböző helyszínen történnek az események, a szállás- és ellátási lehetőségek, a képzőművészek nemzetközi jelenléte minden alkalommal szerencsés igyekezetnek örvendett és a tájat, a várost, a környéket is széles körben tette ismertebbé az egész világon. Ehez társultak nagymértékben a táborokat, zárókiállításokat megjelenítő albumok, katalógusok, minden év külön munkáival és a képzőművészek bemutatásával, ugyanakkor más témákat bemutató albumok, monográfiák.

Ötödik éves tevékenységről beszélünk a 2018-as évben. Az Egyesület rövid ideje alatt történtek mégis, részben nagymértékben gazdagítják Felsőbánya művészeti kincsestárát és szeretnénk, ha ez a tevékenység továbbra ugyanilyen, vagy még nagyobb intenzitással működhetne minden művészetpártoló kedvére és örömére.

Hitter Ferenc

 

 

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6635 RON
1 dollár = 4.1283 RON
100 forint = 144.62 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

\'Muzsikánál nincs jobb barát\'-Magyar nóta és Operett Gála a Civil Kataning Egyesület szervezésében Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

Magyar nóta és Operett Gála Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

Acélszerkezetek szereléséhez keresünk munkavállalókat Magyarországi munkavégzésre keresünk azonnali munkakezdéssel, hosszútávú és állandó (...)

adj fel hirdetést
ff2

SZAVAZÁS

Melyik koncert tetszett a legjobban a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napokon

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

SZENTES FF2018: Mátyás király-emlékév (...)

Nekem ez a program tettszett a (...)

Hippie Ferenc pápa szerint a szex isten egyik (...)

Volt még egy ilyen pápa a Katolikus (...)

uachya Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

where to buy levitra online walmart (...)

Hippie Szombaton is gazdag programokkal (...)

De...írhatnátok a Metalon koncertről (...)

Hippie Egyre sokszínűbb a 2018-as (...)

Manapság sem ártana méhészetet (...)

Gonda Jánosné Major Erzsébet Magyar állami kitüntetésben (...)

Óriási hatalmas művész Tőrös (...)

Péter Károly Modern életünk fontos (...)

Az írás negyedik mondata a „van (...)

LDG Nagyon fontos európai választás (...)

Még egy átvett, non-szensz, üres (...)

Hippie FF2018: METALON koncert

Nagy örömben lesz részetek, kedves (...)

Thurman Zoltán Először kiállított nagybányai (...)

”Thurmann Olivér többször járt (...)

vgá FF2018: MUSICAL - a budapesti Madách (...)

köszönjük, Budapest

Nagyi Kiemelkedően jó érettségi (...)

Büszke vagyok Rátok!!! Íme (...)

Alaszka Kolozs és Máramaros megyében (...)

Sajnos a cikket olvasván Máramaros (...)

Sarateanu József Kövesi leváltásáról az (...)

Mikor már kezdett kilábolni az (...)

Péter Károly Kövesi leváltásáról az (...)

„Megpróbálja azt (...)

Péter Károly Magyar állami kitüntetésben (...)

Csak büszkék lehetünk, hogy még (...)

Fekete Ferenc Macron föderális uniója és a svéd (...)

'Macron beszédében hangsúlyozta, (...)

Varga Gábor Több ezer fekete lyuk hemzseghet a (...)

Lebilincselő cikk!

Zászló Magyar személyiségekről is (...)

Sokkal boldogabb lennék, ha az (...)

vgá „Nem tudom legyőzni” – Gyurta (...)

így is nagyon jó volt Dani!

Thurman Zoltán Közlemény a hajdani polgári (...)

Szeretném láttni pontosan, hogy a (...)

Ricsi Bonis KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Az egészségügyi iskola túl közel (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh