Átszervezett tanév, kevesebb vakáció – újabb változtatásokat tervez Ecaterina Andronescu oktatási miniszter

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Miután a kiváltotta a közvélemény felháborodását azzal, hogy bejelentette, lehetővé tenné a az első osztályos kisdiákok megbuktatását, Ecaterina Andronescu oktatási miniszter finomított nyilatkozatán, ugyanakkor újabb változást helyezett kilátásba: kevesebb vakációt szeretne.


Kedden a miniszter már úgy fogalmazott, őt az foglalkoztatja, miként lehetne felszámolni a funkcionális analfabetizmust. „Feltettem egy kérdést, miért vannak negyedik osztály végén olyan gyerekek, akik nem tudnak írni- olvasni, erre mindenki arra a következtetésre jutott, hogy meg akarom buktatni az első osztályosokat. Az iskola nem az enyém. Több javaslat is megfogalmazódott, ezek bekerülnek az új oktatási törvény tervezetébe, az a cél, hogy a tanárok, tanítók nagyobb felelősséget vállaljanak”– mondta a miniszter a Hotnews portálnak.

Kifejtette, negyven százalékos funkcionális analfabetizmussal küszködik Románia, az új törvény tervezetében több megoldás körvonalazódik, ezt közvitára bocsátják, majd bekerül a parlamentbe. Az oktatási minisztérium is pontosítással rukkolt elő az első osztályos diák megbuktatásának lehetőségéről, mint fogalmaznak, elemzik az évismétléssel járó esetleges pszichológiai következményeket is. „Ez a téma egyeztetés tárgyát képezi sokkal tágabb összefüggésben, a cél, hogy olyan intézkedések születhessenek, amelyek segítségével csökkenthető az egyes diákok tudásszintje közti különbség” – közölte az oktatási minisztérium.

Miközben ezt a kérdést utólag tisztázták, Ecaterina Andronescu újabb ötlettel állt elő, lerövidítené a vakációk időtartamát, megváltoztatná a tanév szerkezetét, és mindezt már a következő tanévtől, vagyis szeptembertől tervezi gyakorlatba ültetni. Ebben a tanévben a téli szünidő három hetes volt, december 22-én kezdődött és január 13-ig tartott, ezt a miniszter egy héttel kurtítaná meg. Ugyanakkor eltörölné a februári félévközi egyhetes vakációt. Tervei szerint az első félév decemberben, a téli szünidő kezdetével érne véget, a diákok januárban már a második félévre térnének vissza a iskolába. A tavaszi vakáció továbbra is két hetes, a nyári szünidő pedig három hónapos maradna, június 15 és szeptember 15 között. Andronescu azt mondta, a javaslat a tanév szerkezetének átalakításáról közvitán van, a tanfelügyelőkkel is egyeztetnek. Úgy nyilatkozott, több szülő is jelezte neki, hogy a gyerekeknek túl sok vakációjuk van.

(kronika.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét: