Mivel vádolják pontosan Liviu Dragneát?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Amint arról beszámoltunk, a DNA Liviu Dragnea alsóházi elnök ellen bűnözői csoport létrehozása, hivatali visszaélés és csalás gyanújával indult bűnvádi eljárás - jelentette be hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).


A vádhatóság szerint a bűncselekményeket Liviu Dragnea Teleorman megyei tanácselnöki minőségében követte volna el a "Tel Drum" ügyben. A DNA közleménye szerint Dragnea ellen, aki a tettek elkövetésének idején a Teleorman megyei tanácselnöki tisztséget töltötte be, bűnözői csoport létrehozása, kétrendbeli hamis, pontatlan vagy nem teljes nyilatkozat rosszhiszemű bemutatása európai alapok megszerzésének céljával és kétrendbeli hivatali visszaélés gyanújával indult bűnvádi eljárás. Az ügyben további nyolc személy ellen indult eljárás, hasonló bűncselekmények gyanújával.

Az eljárást az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2016. október 30-án tett feljelentése alapján indították, amelyben a hivatal jelezte: felmerül annak gyanúja, hogy hamis dokumentumok alapján hívtak le európai alapokat megyei utak felújítására. "Liviu Dragnea gyanúsított, a Teleorman megyei tanács elnöke, közigazgatási alkalmazottakból és üzletemberekből álló bűnözői csoportot hozott létre azzal a céllal, hogy törvénytelen módon, országos és európai alapokból, hivatali visszaélés, csalás, adócsalás, pénzmosás, és nem nyilvánosságnak szánt adatok felhasználása, vagy ezek jogosulatlan személyek rendelkezésére bocsátása bűntettének elkövetésével nagy összegű támogatásokat hívjanak le" - állítják az ügyészek.

Ugyanazon források szerint a bűnözői csoportot eredetileg a következő személyek alkották: Liviu Dragnea, Marian Fişcuci (aki formailag a Tel Drum Rt. főrészvényese lett, és aki Dragnea közvetítőjeként is működött a vállalkozás irányításában), Mugur Băţăuş és Victor Piperea, a Teleorman megyei tanács alkalmazottai (akik eredetileg a Tel Drum privatizációját intézték, majd utólag azon voltak, hogy a Tel Drum pályázatokból szerzett pénzből működjön) és Neda Florea (a Tel Drum korábbi vezetőségi tagja, majd részvényese, igazgatója, most aligazgatója, aki a vállalkozást irányította és gondoskodott arról, hogy a cég része legyen azon bűncselekmények elkövetésének, amelyek céljából a bűnözői csoportot megalakították).

Az ügyészek szerint az első lépés a Tel Drum privatizálása volt és a cég átjátszása a megyei tanács tulajdonából olyan személyek ellenőrzésébe, akik Dragnea befolyása és ellenőrzése alatt álltak. Ezt követően a Teleorman megyei tanács saját alapokból, illetve bankkölcsönből egy nagyon nagy, 30 milliárd régi lej értékű berendezést vásárolt, amit előbb bérbe adtak a Tel Drumnak, majd - a privatizáció után - elidegenítettek a cégnek. A vádhatóság szerint a Tel Drum 2002 és 2005 között több megyei út javítására kapott közvetlen, licit nélküli megrendelést és létrehoztak nagyszámú vállalkozást, amellyel egy olyan kereskedelmi körfogást valósítottak meg, amely biztosította, hogy az anyagi haszon a csoport tagjainak jusson.

Más vádpontok többek között arra vonatkoznak, hogy a csoport tagjai felhasználták tisztségükből adódó befolyásukat arra, hogy az európai uniós pályázatok esetében bizalmas információkat szivárogtassanak ki, és hogy bizonyos korlátozó feltételeket iktassanak be a tenderfüzetekbe, valamint, hogy Liviu Dragnea révén preferenciális módon, csalással pályázzanak kormánypénzekre és törvénytelen módon, hamis és pontatlan dokumentációval hívjanak le európai alapokat. A vádhatóság szerint a csoport tagjai központi közigazgatási funkciókba segítettek bizonyos személyeket és támogatáshoz juttatták Liviu Dragnea pártját a csoport tagjaitól és az általuk ellenőrzött vállalkozásoktól származó adományok révén.

Liviu Dragnea befolyása révén, a csoport tagjai bizalmas információkhoz jutottak. A törvénytelenül megszerzett anyagi hasznot különböző üzleti fogásokkal (bér és osztalék kifizetések, látszólagos üzleti tevékenységek, szolgáltatói szerződések kötése) megpróbálták jogszerűnek beállítani - írja a közleményben. Az ügyészek szerint a csoport tagjai között kézenfekvő volt a kapcsolattartás, amelyet jól leplezett az, hogy Mugur Băţăuş és Victor Piperea Dragnea beosztottjai voltak, a magánszférában pedig megkötött szerződések voltak a cégek között. A nyomozati anyag szerint az idők folyamán a bűnözői csoporthoz újabb tagok csatlakoztak, mint Petre Pitiş gyanúsított, volt megyei tanácsos, a Tel Drum későbbi igazgatója, Daniel Neagoe gyanusított, aki közreműködött, hogy a haszon eljusson a csoport tagjaihoz, valamint Ion Florian gyanúsított, aki egy másik céget vont be a közpénzek megszerzésébe.

A vádhatóság szerint a csoport 2008-ban 114 263 011 lejes szerződéshez jutott, amelyből 55 kilométer megyei utat kellett volna megjavítani. Az összegből 13 772 603 euró uniós alapokból származott. A csoport tagjai meghamisították az egyik tervező aláírását és olyan feltételeket szabtak a kivitelezésre, amely biztosította a Tel Drumnak, hogy megnyerje a licitet. Ugyanazon források szerint, Mugur Băţăus olyan bizalmas információkat szivárogtatott ki a Tel Drum képviselőinek, amelyeket nem szántak a nyilvánosságnak. Ugyancsak ebben az esetben (DJ 701-es út javítása) Liviu Dragnea törvénytelen módon kezdte el a közbeszerzési eljárást és nevezte ki az elbíráló bizottság tagjait. "Liviu Dragnea és Mugur Băţăus elérték, hogy megszegve az egyenlő elbánás elvét, a tenderfüzetbe olyan feltételek kerültek, amelyek nyomán a Tel Drum kapta a szerződést.

Ezáltal a költségvetés 25 600 927 lejes kárt szenvedett (ennyi volt a különbség a Tel Drum és a legalacsonyabb árat kínáló cég ajánlata között)" - írja a nyomozati anyagban. Az ügyészek szerint 2009-ben a Tel Drum egy másik, 62 millió lejes licitet is megnyert, amelyből 6 930 138 euró uniós alapokból származott, a DJ 506-os megyei út 50 kilométeres szakaszának megjavítására Cervenia - Vităneşti - Băbăiţa között. Itt, a megyei tanácsot képviselő Liviu Dragnea, Mugur Băţăuş és Marin Predescu segítségével meghamisította és behelyettesítette a pályázati dokumentáció egy részét úgy, hogy a versenytárgyalást a Tel Drum nyerje. A DNA szerint meghamisították és behelyettesítették a műszaki terv egyes részeit és olyan feltételeket iktattak be, amelyek biztosították, hogy a Tel Drum kapja a szerződést. Ugyanakkor a költségirányzat értékét mesterségesen 14 132 923 lejre növelték, hogy a Tel Drum több közpénzhez jusson. A vádhatóság szerint ebben az esetben 5 742 872 lejes kár érte a költségvetést, ami a valós és a módosított költségirányzatok közötti különbség.

Az ügyészek szerint Petre Pitiş a Tel Drum képviselőjeként fantomcégek fele eszközölt fiktív elszámolásokkal 774 790 lej értékben nem fizetett be áfát a kincstárba. A bűnözői csoport tagjai tevékenységük ideje alatt többször jutottak nem a nyilvánosságnak szánt információkhoz és ezek egy részét megtalálták a házkutatások során. Ugyanakkor olyan dokumentumokat is lefoglaltak, amelyekből az derül ki, hogy a bűnözői csoport hozzá közelálló személyeket juttatott vezető tisztségekbe - állítják az ügyészek. A vádhatóság szerint a bűnözői csoport tagjai közvetett vagy közvetlen haszonhoz jutottak a csoport tevékenységének nyomán (tisztségek, bérek, osztalékok, ingó és ingatlan javak, amiket használtak, de a cégek tulajdonát képezik). "Liviu Dragnea személyesen, illetve a fia és felesége révén részesült különböző javakban: pénzben, ingó és ingatlan javakban, szolgáltatásokban saját vagy pártja részére, illetve adományokban a csoport tagjai és cégei részéről (2009-ben kb. 2,5 millió lej értékben), továbbá részvények átírásában a fia nevére, osztalékokban és bérekben a fia részére, bérleti díjakban személyesen Liviu Dragnea és felesége részére a csoport egyik cégének részéről, túlértékelt javak értékesítéséből származó bevételekben, valamint a cég gépkocsijának, illetve ingatlanjának használatában a Dragnea fia által" - írja a közleményben. - a Transindex.ro portálról

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6623 RON
1 dollár = 3.7780 RON
100 forint = 149.46 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

17 cm friss hó az IZVORÁN A hétvégén ismét ideális hóviszonyok mellett sielhetnek az IZVORÁN !!!!! Használják ki a (...)

Sieljünk az IZVORÁN Gyönyörü téli táj, letaposott pálya, jó hangulat várja a sportolni vágyókat a Brazi 2 (...)

Hollandia:snack gyártás 6 hölgynek Hollandiai partnerünk megbízásából keresünk munkavállalókat, 6 (...)

adj fel hirdetést
reg2

SZAVAZÁS

Ön részt vesz a 2018. áprilisi magyarországi országgyűlési választásokon?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Szika Levente Zoltán Az „ásító torony” alatt (...)

...ami pedig ezt az irományt illeti, (...)

Oradea MSZP Az „ásító torony” alatt (...)

ekkora nepszerusege meg nem volt egy (...)

Oradea MSZP Az „ásító torony” alatt (...)

ekkora nepszerusege meg nem volt egy (...)

Dávid Lajos Az „ásító torony” alatt (...)

Stimată Laura Ghinea! Citind de mai (...)

Dávid Lajos Az „ásító torony” alatt (...)

Kedves Laura Ghinea! Többször (...)

Laura Ghinea presedinte UAP Filiala Baia Mare Az „ásító torony” alatt (...)

Buna ziua. Ma bucur ca subiectul (...)

Laczkó Zoltánné Az „ásító torony” alatt (...)

Kuzmányi István nem az írásai miatt (...)

Bodor Levi Az „ásító torony” alatt (...)

Tisztelt Kisebbségekért - Pro (...)

Torjay Valter A síri csend birodalmában

Nagy örömmel olvastam Ferenc bátyám (...)

Szika Levente Zoltán Az „ásító torony” alatt (...)

Szika Levente Zoltán2018.01.20 (...)

Szika Levente Zoltán Az „ásító torony” alatt (...)

Egyetértek az előttem 'szólóval', (...)

Dávid Lajos Az „ásító torony” alatt (...)

A régi Nagybánya (...)

Péter Károly Kormányellenes tüntetéssel indult (...)

Juh szellem, de demokratikus és jogos.

vgá A PSD visszaállítaná a királyságot?

érdekes, hogy a PSD akarja ezt

Nemzethy A bukaresti királyi palotában (...)

Béke poraira! Avagy: 'Halottról jót, (...)

Nemzethy Erdély hizlalta Nagy-Románia (...)

Ma is így van ez, mert CSAK AZ (...)

Grof Laszlo - Oxford Kétnyelvű utcanév táblákat (...)

Gratulalok - a jozan esz is igy kivanja!

Nemzethy Együtt ünnepelt a nemzet!

A 'Beszámoló'-t azért nem kellett (...)

Fülöp Indi Viktória Újabb történelmi pillanat (...)

csodás látványképek. pocsék (...)

Csaba Mindenki elmondhatja véleményét a (...)

itt magyarhonban minden nagyon jo, az (...)

Ernest Gondolatok egy régi-új iskola (...)

Enikő drága! Mindenki tudja, hogy sok (...)

Harmath Sándor Magyarország megvétózza a (...)

Helytelen a 'megvétózza' kifejezés (...)

László Gróf Elhunyt az Aranycsapat utolsó tagja

R.I.P. Tóth II. József, R.I.P. (...)

NÁDASSY JÓZSEF Vidám Versek Versmondó Versenye (...)

Abrankó Erzsébet megosztott egy (...)

NÁDASSY JÓZSEF Vidám Versek Versmondó Versenye (...)

Abrankó Erzsébet megosztott egy (...)

morosán Nagybánya, Románia Ifjúsági (...)

nem is lenne olyan rossz ötlet. jár (...)

Petofi Sandor Program osztondijasa Kivizsgálást indítanak a besztercei (...)

Mar eldontottek hogy nem volt etnikai (...)

Oshonoi Árthur Kolozsvárra és Nagyváradra látogat (...)

Ideje rendet tenni Orbán Viktornak a (...)

vgá Dragnea mégsem támogatja az (...)

Korai volt az öröm, talán egy (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
x Ezt olvasta?

Pénteken kvíz-est

Pénteken kvíz-est

Februárban, 23-án, pénteken szervezik az estet, 20 órától a Cinquecento Pizzázóban (volt Dominó, Petőfi Sándor utca 7. (...)