no
2024. április 27., szombat Zita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Új, erősebb motorral kezdheti a szezont a Ferrari

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az év elején kirobbant motorbotrány következményei igen érzékenyen érintették a Ferrari F1-es csapatát, amely motorfronton bevallottan veszített a teljesítményből. A hiányzó lóerők egy részét olasz sajtóhír szerint a július 5-i szezonnyitón debütáló új erőforrással igyekeznek visszanyerni.


Mattia Binotto nemrég kijelentette, hogy a szezon első versenyére még ugyanazt az autót fogják elvinni, amivel a végül törölt Ausztrál Nagydíjra érkeztek, a fejlesztések a gyárak újraindulása és a szezonnyitó közötti időszak rövidsége miatt csak később érkeznek. Mindez azonban csak az aerodinamikai újításokra lehet igaz, olasz sajtóhír szerint ugyanis a kasztni alatt lesznek változások.

A februári téli teszteken nem remekeltek a Ferrarik, saját bevallásuk szerint sem ők voltak a leggyorsabbak, amennyire pedig az eredményekből ki lehetett olvasni, a Mercedes és a Red Bull is előttük jár. A maranellóiak visszaesésének egyik oka a motorban keresendő, a tavalyi motorbalhé után az idei évre teljesen új erőforrást kellett építeniük, ami a hírek szerint jó néhány lóerővel gyengébb a tavalyi változatnál.

Az elvesztett lóerőkből azonban most visszahozhatnak valamit, a Motorsport.com olasz kiadása szerint ugyanis 

a 065/1-es kódjelű motor helyett a második fejlesztési lépcsőt képviselő 065/2-es erőforrás lesz Charles Leclerc és Sebastian Vettel autójában, ami nagyjából 15 lóerővel erősebb az első változatnál. 

A szezon első harmadának elmaradása miatt az első verzió így vélhetően soha nem is fog bemutatkozni versenyen, már amennyiben a második változat megbízható lesz, az olasz lap szerint ugyanis kezdetben több gond is akadt vele a terheléses teszteken, amiket azonban mostanra sikerült orvosolni.

A hírek szerint a csapat nemcsak a motorral, hanem a váltóval is előrelépett, a barcelonai teszteken használt változatot sikerült megerősíteni. Emellett a hátsó felfüggesztésen is dolgoztak, és feszesebbé tették azt, amivel reményeik szerint az autó vezethetőségét és gumikezelését is javították.

Todtnak tiszta a lelkiismerete a motorbotrány miatt

Amennyiben a várakozásoknak megfelelően a Ferrari valóban nem fog tudni harcba szállni az idén a világbajnoki címért, az vélhetően nagyban a februárban kirobbant motorbotránynak lesz köszönhető. Noha az FIA továbbra sem hozott nyilvánosságra részleteket az üggyel kapcsolatban, annyit tudunk, hogy szabálytalannak találták a Ferrari tavalyi erőforrását, a Scuderia pedig a februári teszteken használt erőforrásról elismerte, hogy gyengébb az elődjénél.

A titkos paktumot Jean Todt, az FIA elnöke kötötte meg, és hangsúlyozta, hogy végig támogatta a volt csapata ellen folyó vizsgálatot. Természetesen így sem kerülhette el azokat a vádakat, amelyek szerint csak a közte és a Ferrari között levő összefonódás miatt úszta meg az istálló az utólagos kizárást, hiszen amellett, hogy a francia 14 éven át volt a maranellóiak csapatfőnöke, fia, Nicholas menedzseli Charles Leclerc-t.

„Az ilyen pletykák elkerülhetetlenek, minden nap kitalálnak valami újat, így működik ez – reagált a felvetésre a Corriere della Serának. – Ezek a pletykák egy hétig kitartanak, aztán jön valami más. Az igazság az, hogy amikor elvállaltam ezt a munkát, tisztában voltam a pozitív és a negatív oldalaival is. A lelkiismeretem tiszta. Egy dolog fontos nekem, hogy etikus és átlátható legyen a kapcsolatom az FIA tagjaival. A többi a munkám része, beleértve a kellemetlen pletykákat is." 

Ezután feltették neki a kérdést, hogy ugyanúgy kezelte-e az ügyet, mint bármely más csapat esetében. „Igen. Profi és átlátható módon kezeltük, követve a szabályokat. Sok dologban pedig úgy kell döntenem, hogy azokra hallgatok, akik információval rendelkeznek. Nem teljesen önhatalmúlag cselekszem."

(gphirek.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek