rmdsz 1
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

VILÁGBAJNOKSÁG: Franciaország jutott be elsőként a döntőbe az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Franciaország biztosította helyét elsőként az oroszországi labdarúgó-világbajnokság vasárnapi fináléjában, miután a keddi elődöntőben Szentpéterváron 1-0-ra legyőzte Belgiumot.


A meccs előtt megölelte egymást Didier Deschamps és Thierry Henry, akik játékosként tagjai voltak az 1998-ban világ- és 2000-ben Európa-bajnok francia válogatottnak, ezúttal viszont ellenfelekként köszöntötték egymást, mivel előbbi hazája nemzeti együttesének szövetségi kapitánya, míg utóbbi belgák egyik segítője. A franciák kezdték valamelyest aktívabban a mérkőzést, ugyanakkor alig néhány perc elteltével a belgák fokozatosan átvették az irányítást. Az első negyedóra végén aztán ez már helyzetekben és ígéretes lövésekben is megnyilvánult elsősorban az egész vb-n kiváló formában futballozó Hazard révén. A Chelsea klasszisa nemcsak cselezésben és az egy az egy elleni párharcokban bizonyult jónak, hanem előbb félfordulatból csupán centikkel tévesztette el a bal alsó sarkot, majd második próbálkozása még veszélyesebb volt, de a Varene fején megcsúszó labda éppen a keresztléc felett hagyta el a játékteret.

Ebben a periódusban nagyon érett a belga gól, ám egy szögletet követően Lloris hatalmas bravúrral hárította Alderweireld lövését, így a franciák végül megúszták az első nagyobb belga rohamot. A kékmezesek szórványos ellentámadásai is veszélyesek voltak, de vagy Griezmann rontotta el a lövéseket, vagy a kulcspasszokba bele tudtak lépni a belga védők.

A játékrész utolsó 15 perce viszont inkább a franciákról szólt. Giroud például nagy helyzetben nagyon rosszul találta el a labdát, de Pavard kiugratása után már Courtois-nak is bravúrt kellett bemutatnia lábbal, hogy gól nélküli döntetlennel vonuljanak öltözőbe a csapatok. A folytatásban ismét dinamikusabban futballozott a belga csapat, azonban Lukaku fejese célt tévesztett. A válasz viszont nem késett sokáig, ugyanis egy szögletet követően az amúgy is kiválóan játszó Samuel Umtiti fejelt a kapuba az 51. percben.

A bekapott gól nagyon megzavarta a piros mezes együttest, percekig csak kereste a labdát, a franciák pedig megnyugtatóvá is tehették volna előnyüket. Tíz perc után egy újabb támadó, Mertens beállításakor megnyugodtak a Vörös ördögök és nagy erőkkel kezdtek rohamozni az egyenlítésért, De Bruyne viszont nagy helyzetben nem találta el jól a labdát, Fellaini fejese pedig fél méterrel elkerülte a bal sarkot.

Az egyre nyíltabban futballozó belga csapat játékával felkínálta a gyors ellentámadások lehetőségét a franciáknak, akik éltek is vele, bár Courtois-nak védenie nem kellett. Az utolsó tíz perc előtti periódust vihar előtti csend jellemezte, aztán Hazard egymaga próbált szólóival zavart kelteni a francia védelemben, előbb felrúgták, de nem kapott szabadrúgást, másodjára viszont már tesztelte Llorist. A belgák mintha kissé elfáradtak volna az utolsó percekre, nem tudták átjátszani a francia védelmet és Hazardon kívül hiányzott az eddigi játékukra oly jellemző kreativitás.

Hiába volt hat perc hosszabbítás, akkor már csak a franciák veszélyeztettek, Courtois-nak kellett kétszer is nagyot védenie, hogy ne legyen nagyobb a különbség. A 14 találatával a vb eddigi legeredményesebb csapatának számító Belgium ezúttal nem talált kapuba, hiába voltak meg a lehetőségei erre.

Franciaország története során harmadszor játszhat vb-finálét: ezt megelőzően 1998-ban hazai pályán győzött, 2006-ban pedig 11-esekkel veszített. A belgák még így is felülmúlhatják eddigi legjobb eredményüket, az 1986-os negyedik helyüket, amennyiben győznek a szombati bronzmérkőzésen. 

A vasárnapi, moszkvai döntőben a franciák ellenfele Anglia vagy Horvátország lesz.

Elődöntő:

Franciaország-Belgium 1-0 (0-0)

Szentpétervár, 64 286 néző, v.: Andres Cunha (uruguayi) gólszerző: Umtiti (51.) sárga lap: Kante (87.), Mbappé (92.), illetve Hazard (63.), Alderweireld (71.), Vertonghen (94.) 

Franciaország:  

Hugo Lloris - Benjamin Pavard, Raphael Varane, Samuel Umtiti, Lucas Hernandez - Kylian Mbappé, Paul Pogba, Antoine Griezmann, Ngolo Kante, Blaise Matuidi (Corentin Tolisso, 86.) - Olivier Giroud (Steven Nzonzi, 85.) 

Belgium: 

Thibaut Courtois - Toby Alderweireld, Vincent Kompany, Jan Vertonghen - Nacer Chadli (Michy Batshuayi, 91.), Moussa Dembele (Dries Mertens, 60.), Axel Witsel, Marouane Fellaini (Yannick Carrasco, 81.), Kevin De Bruyne - Romelu Lukaku, Eden Hazard

kronika.ro

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek